Preskočite na glavni sadržaj

Jasminka Končić izlaže u Varaždinu

U četvrtak, 1. ožujka s početkom u 19 sati, u Galerijskom centru Varaždin otvara se izložba Jasminke Končić - 'My daily life (as wife and mother)' koja će se moći pogledati do 15. ožujka 2018.
 
vrijeme: 01.03.2018.
mjesto: Galerijski centar Varaždin
„My Daily Life (as Wife and Mother)“ Jasminke Končić je integralni dio njenih propitivanja tema vezanih uz prirodu žene i nametnutih joj višestrukih životnih uloga unutar diskursa kontinuiranog služenja smještenog u nišu tradicionalno nedodirljivih predrasuda. Služenja ponekad plaćenog, a ponekad i ne u cjeloživotnom bizarnom performansu. Bizarnom utoliko više što su (barem do sada) gotovo svi pokušaji „oslobađanja“ žene mahom rezultirali povečanjem, a nikako smanjenjem njenih uloga i zaduženja. „My Daily Life (as Wife and Mother)“ bavi se honoriranjem svakodnevnih, često obezvrijeđenih poslova unutar domaćinstva nužnih kako bi ono funkcioniralo. (iz predgovora Tonija Horvatića)



Jasminka Končić (1973. Zagreb) diplomirala je grafiku u klasi profesora Miroslava Šuteja na ALU u Zagrebu 1997. godine. Godine 2012. magistrirala je kiparstvo u klasi profesora Alena Ožbolta na poslijediplomskom studiju na ALUO u Ljubljani. Iste godine upisuje doktorski studij iz područja modnog dizajna na NTF u Ljubljani na temu Upotrebe odjeće i jezika mode u suvremenoj umjetnosti. Izvanredna je profesorica je na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u sklopu kojeg predaje na kolegijima iz područja modnog dizajna i dizajna modnih dodataka. Za vrijeme studija na ALU u Zagrebu 1996. godine jedna je od osnivačica grupe ''Daklelososi'' s kojom je izvodila modne performanse. Izlaže samostalno i grupno od 1996. godine. U svojim radovima kroz medij tekstila propituje njegovo konotativno značenje u području suvremene umjetničke prakse. Arhetipska povezanost tekstila i žene švelje, domaćice i majke osnova je većine njenih radova. Tako tekstil i različite tekstilne tehnike poput šivanja, vezenja ili izrade goblena postaju umjetničkim alatom za propitivanje tema blisko vezanih uz prirodu žene i njen hibridizirani obiteljski položaj danas. Za svoj likovni i pedagoški rad više je puta nagrađivana.

https://www.facebook.com/GalerijskiCentarVarazdin/