Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje slikovnice 'Jura i kuckalo protiv dosade'

Promocija slikovnice 'Jura i kuckalo protiv dosade' održat će se u srijedu, 28. veljače u 19.30 u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu. O slikovnici će govoriti pisac Roman Simić, ilustrator Manuel Šumberac i urednica Ivana Žderić.
 
vrijeme: 28.02.2018.
mjesto: Zagreb, Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
'Tati nije jasno što je to dosada. Mami još i manje. Kažu: ''A, ne, mi to ne razumijemo, toga nije bilo kad smo mi bili mali.'' Za razliku od odraslih, jedne kišne nedjelje, Jura se sasvim uspješno dosađuje. Štoviše, u dosadu je utonuo preko glave i sada u olovnim cipelama hoda po čemernu dnu – ni igračke, ni igrice, svi njihovi dozivi i udice – ništa nije dovoljno da ga iz nje izvuče.
Sve dok se ne pojavi mačak. Neobičan, pomalo trokutast mačak, jedan brkati koji se stvorio u sobi i gnjavi, ne zaustavlja se sve dok mu ne ispriča tu svoju priču. Priču o kuckalu. Protudosadnom. Punim imenom: ''Priču o kuckalu protiv dosade''.
Dakle: što je to dosada, odakle je i kamo smjera – htjeli biste znati?
I što ćemo s njom kad se pojavi, mi veliki i mi mali? Jura, mačak i roditelji?
Autorski dvojac koji je crtežom i riječju djeci vratio Babu Jagu sada se dohvatio dosade i kucka vam, evo, na vrata! A kuckalom se rukuje lako (radi ovako, i to svaki dan): Jura unutra, dosada van!

Nakon izrazito hvaljene i cijenjene slikovnice 'Baba Jaga i div Zaborav' Roman Simić odlučio je napisati moderniju, lepršaviju i smješniju priču, manje bajkovitu, ali ritmičniju. Mnoga se djeca suočavaju sa sivom i zamornom dosadom iz koje ih je vrlo teško izvući. Roman im pokazuje kako otkriti čari mašte i kako se pokrenuti iz tog teškog stanja. A jednom, kad se pomoću kuckala uđe u svijet kojegod dijete poželi, sve okolo poprima blistavije boje. Trokutasti mačak i kuckalo pomagači su u Jurinoj avanturi, dostupni su svakom djetetu u svakom trenutku, a ima ih i za svakog prijatelja.
Roman i Manuel već su etablirani dvojac koji se savršeno nadopunjuje i ovaj će put pokazati ujednačenost izraza, sasvim drugačijeg od onog iz Babe Jage.' (Profil)