Preskočite na glavni sadržaj

Rijeka: Počinje ciklus radionica i predavanja u sklopu prekograničnog projekta 'Mala barka 2'

Ciklus radionica i javnih predavanja o tradicijskoj brodogradnji i pomorskim običajima u sklopu Akademije tradicijskih pomorskih zanata i vještina kao dijela prekograničnog projekta 'Mala barka 2' počet će 22. veljače u Pomorskome i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci, najavljeno je na konferenciji za novinstvo u ponedjeljak u Rijeci.  
vrijeme: 22.02.2018.
mjesto: Rijeka

Predavanje će održati ravnateljica tog muzeja Tea Perinčić i profesor Pomorskog fakulteta u Rijeci Robert Mohović, a tema je uvod u radionice tradicijske brodogradnje, značenje te akademije te stanje i perspektiva očuvanja i revitalizacije tradicijskih plovila.

Na sedam radionica bit će riječi o vrstama tradicijskih barki i brodova, materijalima za gradnju, konstruktivnim elementima, konstrukciji brodova i barki te o načinima njihove obnove.

Tea Perinčić rekla je na konferenciji za novinstvo da je zadaća Pomorskoga i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u sklopu projekta "Mala barka 2" prijenos i zaštita nematerijalne baštine vezane uz tradicijsko pomorstvo i brodogradnju. Javna predavanja namijenjena su ponajprije učenicima Tehničke škole te studentima i svim zainteresiranim građanima.

Robert Mohović rekao je da se, usporedno s ciklusom javnih predavanja, obnavlja osam tradicijskih plovila u Malinskoj, Mošćenicama i Selcu, pri čemu se učenici u praksi upoznaju sa specifičnim tehnikama. "Moramo sačuvati ovaj zanat jer u protivnom neće nitko moći popravljati stare barke", istaknuo je Mohović.

Svrha projekta "Mala barka 2", koji se provodi unutar programa prekogranične suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska od 2014. do 2020., jest očuvanje, zaštita, promicanje i razvoj pomorske baštine pograničnog područja kroz valorizaciju na načelima održivog turizma. Projekt će na obalnom dijelu pograničnog područja maksimalno zaštititi materijalnu i nematerijalnu pomorsku baštinu te ju kroz mnoge mjere – obnovu tradicijskih plovila, Akademiju tradicijskih pomorskih zanata i vještina, izradu baze pomorske baštine i virtualnog muzeja, održavanje interpretacijskih manifestacija i uređenje interpretacijskih centara  –  sustavno iskoristiti kako bi se razvio i zaživio zajednički proizvod.

Sudjeluje osam partnera iz Hrvatske i Slovenije: Primorsko-goranska županija, TZ Kvarnera, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja u Rijeci, Udruga i Ekomuzej "Kuća o batani" (Rovinj), Općina Izola, TZ Izola, Općina Piran i Pomorski muzej – Museo del mare "Sergej Mašera" (Piran).

Vrijednost projekta je 2,1 milijun eura, a traje 30 mjeseci. (Hina)