Preskočite na glavni sadržaj

Napeti slovenski triler 'Ivan' Janeza Burgera stiže u kino 'Europa'

Jedan od najboljih slovenskih filmova u posljednjih nekoliko godina, 'Ivan' redatelja Janeza Burgera, u četvrtak, 22. veljače, stiže na repertoar zagrebačkog kina 'Europa'. Najnoviji film predvodnika slovenskog novog vala imao je svoju hrvatsku premijeru na 15. izdanju Zagreb Film Festivala u sklopu programa Ponovno s nama.
vrijeme: 22.02.2018.
mjesto: Zagreb, Kino Europa, Varšavska 3
url: http://www.kinoeuropa.hr/
'Ivan' je napeti triler o pogrešnim odlukama i ženi koja pronalazi svoje mjesto u svijetu krojenom po mjeri muškaraca. Mara je beznadno zaljubljena u Roka, beskrupuloznog biznismena s kojim ima izvanbračno dijete. Kada se nađe pod optužbama za poslovni kriminal, Roka napuste svi prijatelji, te on nagovara Maru da zajedno pobjegnu i prisili je da bira između njega i djeteta.

Burger je prije 'Ivana' snimio nekoliko iznimno uspješnih komedija, a njegov dugometražni prvijenac 'U leru' rušio je rekorde gledanosti u slovenskim kinima. Vodeći slovenski redatelj odlučio je napraviti ovu razornu društvenu kritiku nakon rođenja svojega sina koje ga je natjeralo da se zamisli nad brutalnošću svijeta u kojem živimo. 'Ivan' je na Festivalu slovenskog filma osvojio niz priznanja, uključujući i nagrade za najbolji film, scenarij i glavnu glumicu. 

U glavnoj ulozi Mare koja nevoljko prigrljuje majčinstvo pojavljuje se velika slovenska glumačka zvijezda Maruša Majer s kojom je Burger već surađivao na svojem prethodnom filmu, popularnoj komediji 'Autoškola' iz 2014. godine. Takav kompleksan i zanimljiv ženski lik prava je rijetkost, ne samo u slovenskom, već i u svjetskom filmu. Burger je pun riječi hvale za njezinu vrhunsku izvedbu, a sama Majer rad na filmu opisuje kao iznimno intenzivno iskustvo koje je zahtijevalo potpunu transformaciju.

Uznemirujuću i napetu filmsku atmosferu naglašava sjajna glazbena pozadina koju potpisuje „Bosanski psiho“ beskompromisni rocker Damir Avdić, a impresivna je i fotografija Marka Brdara. U ostalim ulogama pojavljuju se Matjaž Tribušon, Nataša Barbara Gračner, Branko Šturbej, Leon Lučev, Mojca Funkl i Polona Juh.

Film je nastao u koprodukciji slovenske producentske kuće Staragara i hrvatskog Propeler filma, a producenti su Miha Černec i Boris T. Matić.