Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Mirjane Zirdum u Rijeci

U srijedu, 21. veljače 2018. u 19 sati, u Galeriji Juraj Klović u Rijeci, otvara se izložba Mirjane Zirdum pod nazivom 'Svjetlost, boja, refleksija'. Izložba će biti otvorena do 7. ožujka 2018.
vrijeme: 21.02.2018.
mjesto: Galerija Juraj Klović, Rijeka, Verdijeva 19 b
url: http://hdlu-rijeka.hr/
'Za krčku slikaricu Mirjanu Zirdum krajolik je jedan od temeljnih motiva, dominantno prisutan u stvaralačkom opusu i nerazdvojiv od njezinog umjetničkog identiteta. Raniji radovi jasnijih su i čitljivih atributa, dok se tijekom vremena oni razlažu prepuštajući primat osjetilnom navodeći autoricu da se prepusti sve snažnijem impulsu stvaranja. U najrecentnijem ciklusu krajolika, nastalome unutar svega nekoliko mjeseci, ona i nadalje slijedi svoju nit, put koji iz slike u sliku postaje sve slobodniji, spontaniji, ali isto tako zanimljiv i prepoznatljiv. Izmjenjuju se tu krajolici raskošni u kolorističkom bogatstvu, a oznake primorskog kraja, kroz bujnu vegetaciju, more i kamenjar snažno se nameću i sjaje.

Doživljavajući prirodu svim osjetilima, ona se odmiče od realnosti i više nego što podražava konkretne motive ocrtava puls i vibracije, bilježi energiju koja zrači. Ipak na kraju rezultat je čitljiv i emotivno usmjeren na polazište. Njezini prizori uvijek su stoga u nemiru, u pokretu i zanosu, slobodni od težine sjena, tamnih i teških boja koje bi ih sputavale ili vezale za podlogu. Igrajući se s percepcijom, kontrastima i odnosima, a s druge strane prepuštena emotivnom, intuitivnom i instinktivnom ona usklađuje apstraktno i predstavljeno.

Njezina paleta u novijim radovima i nadalje se bazira na žutu, narančastu i zelenu međutim sada kao da je više razrađena, ugođena i obogaćena svježinom i svjetlošću. Tome doprinosi i lakoća bijelih pomaka koji unose mir i ravnotežu, šutnju unutar nemira. Ona se na njezinim platnima pojavljuje kao prostor i zrak, svjetlost koja prodire kroz grane, sjaji na kamenu i ocrtava debla. Slika vibrira, a potez energičan i snažan teče u svim smjerovima, kovitla se u krošnjama, nadopunjuje i preklapa u prizorima mora, raste i teče u stablima. Iz tih rasprsnutih i u mnogobrojnim smjerovima postavljenih linija, proizlazi živ ritam. Nijedan oblik nije zanemaren, već vodi dijalog s ostalim strukturalnim elementima kompozicije. Sva ta živost i raskoš usklađena je i harmonična, u njoj je vanjski podražaj isprepleten sa unutarnjim emotivnim svijetom, a djela postaju novi magični prizori poznatih perspektiva i pomaka koji funkcioniraju samostalno unutar slike. Početni motiv, krajolik, služi tek kao početak, izvor koji pokreće, mijenja se postajući energija i zanos, put emocija koje postaju jedno suvremeno i svježe slikarsko djelo. Ekspresivna pojavnost širi se i osvaja prostor u kojem se slike nalaze, njihova magičnost i sanjivost uvode nas u nove perspektive. Znalački moćno i nezaustavljivo Mirjana Zirdum u najnovijom fazi svog stvaralačkog rada uspjela je ostvariti znatan pomak u sagledavanju krajolika. Vođeni njezinim iskustvom krajolik nam postaje novo i začarano  mjesto susreta oblika, svjetlosti i boja.' (Jasna Rodin, mr. sc.)

Mirjana Zirdum
Rođena 1955. u Krku. Diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1977. (prof. H. Tikveša, Lj. Perčinlić, M. Berber). Članica HDLU Rijeka od 1984. i HDLU u Zagrebu od 1996. U statusu samostalne umjetnice od 1990. godine (članica HZSU-a Zagreb). Izlagala je na četrdesetak samostalnih i stotinjak skupnih izložbi. Za svoj rad primila je desetak domaćih i inozemnih nagrada. Živi i radi u Malinskoj na otoku Krku.
 


Radno vrijeme:
od 10 do 13 i od 17 do 20 sati
subotom od 10 do 13 sati
nedjeljom zatvoreno