Preskočite na glavni sadržaj

Dodjelom nagrada završena 30. smotra kazališnog stvaralaštva

Jubilarna, 30. smotra kazališnog stvaralaštva u Vukovarsko-srijemskoj županiji završena je u subotu proglašenjem najboljih ostvarenja - po ocjeni žirija najuspješnija je predstava 'Maturanti' Satiričkog kazališta mladih iz Slavonskog Broda, a po ocjeni publike predstava 'Đe ti je pita?' kazališta 'Nova scena' iz Vinkovaca.
vrijeme: 17.02.2018.
mjesto: Retkovci
url: http://www.kazaliste-retkovci.com/
Završna večer Smotre, na kojoj je od 27. siječnja do 17. veljače nastupilo 15 amaterskih kazališnih družina iz Hrvatske, BiH i Srbije, održana je u Hrvatskom domu kulture u Retkovcima.
 
Ocjenjivački sud kojega su činili glumica Areta Ćurković, teatrolog i kazališni kritičar Alen Biskupović te redatelj i glumac Jasmin Novljaković najuspješnijom predstavom na ovogodišnjoj smotri proglasio je predstavu „Maturanti“ Satiričkog kazališta mladih iz Slavonskog Broda, a najuspješnija  predstava prema ocjeni publike je „Đe ti je pita?“ kazališta „Nova scena“ iz Vinkovaca.
 
Ocjenjivački sud je najuspješnijom režijom ocijenio onu Silvija Stilinovića za predstavu „Maturanti“.
 
Najuspješnija glumačka ostvarenja dali su glumica Irena Matković za ulogu babe Anđe u predstavi „Šokačka safunica 6“, Šokačke glumačke družine „Martini kripoštoli“ iz Donje Bebrije i glumac Ivan Frančić za ulogu Ćazima u predstavi „Đe ti je pita?“ vinkovačke „Nove scene“.
 
Nagradu za najuspješniji novi dramski tekst ili prilagodbu teksta odnijela je Ana Dragozet za tekst „Lude sedamsdesete“ Gradskog kazališta mladih iz Viteza, nagradu za najuspješniji vizualni identitet predstave ponio je Teatar „Fedra“ iz Bugojna, a za najuspješniju vokalnu izvedbu nagrađen je Ansambl HKUD-a „Didak“ iz Župe Gradnići.
 
Na ovogodišnjoj, 30. smotri kazališnog stvaralaštva u Retkovcima obilježena je i 20. obljetnica smrti Mike Živkovića čije ime nosi kazalište u Retkovcima, a tom je „učitelju, redatelju i glumcu, čovjeku koji oživiše kazališni duh Retkovaca“ Organizacijski odbor manifestacije odlučio posmrtno dodijeliti posebno priznanje za izniman doprinos i pomoć u razvoju kulturno-umjetničkog amaterizma Vukovarsko-srijemske županije.
 
Ansamblu HKUD-a „Dida“ Župe Gradnići posebno priznanje dodijelio je Organizacijski odbor za njegovanje tradicijske kulturne baštine i izniman doprinos očuvanja uspomene na snažno zajedništvo Hercegovine i Slavonije kroz lik i djelo fra Didaka Buntića.
 
Organizacijski odbor nagradio je i najvjernije gledatelje kroz 20-tak dana održavanja retkovačke kazališne manifestacije, pa su tako nagrade ponijele Jelena Mrvičin i Andrijana Sabo uz obrazloženje da te dvije gledateljice ni ranijih godina nisu propustile redovito posjećivati retkovačku kazališnu smotru.
 
Završnu večer Smotre upotpunio je Ljubomir Kerekeš monodramom - komedijom „Dimnjačar“ autora Mirka Keleka u režiji i adaptaciji Ljubomira Kerekeša. Ta je predstava praizvedena još 1992. godine i do sada je odigrana preko 1240 puta.
 
30. smotra kazališnog stvaralaštva u Vukovarsko-srijemskoj županiji održana je pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović te pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Vukovarsko-srijemske županije. Organizatori su joj Opoćina Ivankovo i Kazalište „Mika Živković“ Retkovci. (Hina)