Preskočite na glavni sadržaj

6. međunarodni majstorski seminar orkestralnog dirigiranja

U Dubrovniku je u nedjelju pod vodstvom maestra Uroša Lajovica započeo 6. međunarodni majstorski seminar orkestralnog dirigiranja na kojem sudjeluje jedanaest mladih dirigenata i tim povodom su konferenciju za novinare održali  maestro Lajovic, ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra Damir Milat, primadona Dunja Vejzović i u ime organizatora Josip Nalis. 
vrijeme: 18.02.2018.
mjesto: Dubrovnik
url: https://www.dso.hr/hr/

Maestro Uroš Lajovic, kojem je ovo drugi put da vodi ovaj sedmodnevni seminar u Dubrovniku, rekao je kako svaki mladi dirigent ima velik problem: treba biti najbolji, a kad stupa pred orkestar je u stvari početnik.

„Svaki drugi instrumentalist u ruci ima svoj instrument, a dirigent ga nema. Da bi dobio malo iskustva mi radimo ovaj seminar. Polaznici će dobiti priliku vidjeti kako orkestar reagira na njihovu ruku. Cilj seminara je pokazati im put dajući im jedinstveno iskustvo. Posebno mi je drago što imamo profesionalni orkestar koji postavlja određenu razinu. Nadam se da će polaznici od ovog semestra nešto odnijeti sa sobom“, izjavio je Lajovic.

Glavni tajnik Fonda Lovro i Lilly Matačić Josip Nalis je rekao kako od 1995. godine svake četiri godine održavaju natjecanje, a u posljednjih šest godina su uveli međunarodne dirigentske seminare. Dodao je  kako je ideja o realizaciji seminara baš u Dubrovniku krenula od maestra Lajovica. Nalis je naglasio kako je interes za seminar velik, ali je broj sudionika ograničen, kako bi svi dobili priliku dirigirati na satu.

Ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra Damir Milat iskazao je zadovoljstvo zbog suradnje s Fondom Lovro i Lilly Matačić na ostvarenju seminara.

„DSO je specifičan orkestar u maloj sredini, koji djeluje 98 godina. Orkestar je dosta surađivao s polaznicima raznih natjecanja i seminara. I naš glavni dirigent Nicholas Milton jedan je od sudionika natjecanja 'Lovro i Lilly Matačić', a surađujemo i s drugim mladim dirigentima. Ostajemo otvoreni za daljnju suradnju“, rekao je Milat.

Operna primadona Dunja Vejzović drugi put sudjeluje na seminaru.

„Dubrovnik me zbilja dobro pozna. Moj prvi nastup bio je s maestrom Matačićem. Prije dvije godine sam prvi put stala pred orkestar te mi je bilo dozvoljeno dirigirati dva stavka. Kasnije sam nastupala s Orkestrom s nekim praizvedbama, gdje sam i pjevala i dirigirala. To je sad već pozamašna suradnja. Jako mi je drago da sam opet ovdje. U međuvremenu samo dobila zadatke kao što je dirigiranje premijere 'Norme', a za to treba još puno posla. Nadam se još više usavršiti“, rekla je Vejzović.

Ove godine na seminaru, za koji participacija iznosi tisuću eura, sudjeluju glazbenici iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Španjolske, Njemačke, Grčke, Austrije, Tajvana te SAD-a. Majstorski seminar završit će u subotu 24. veljače koncertom u tvrđavi Revelin, kada će polaznici seminara prikazati usvojena znanja i vještine ravnajući Dubrovačkim simfonijskim orkestrom.

Seminar se u Dubrovniku održava treći put u organizaciji Dubrovačkog simfonijskog orkestra i Fonda Lovro i Lilly Matačić, utemeljenog 1987. godine prema oporučnoj želji maestra Lovra von Matačića i njegove supruge Lilly s ciljem potpore mladim i talentiranim glazbenicima. (Hina)