Preskočite na glavni sadržaj

ZagrebDox: Retrospektiva francuske autorice Claire Simon

Francuska redateljica, spisateljica, glumica, snimateljica i montažerka Claire Simon, gošća ovogodišnjeg ZagrebDoxa, predstavit će se zagrebačkoj publici s pet dokumentarnih ostvarenja, koji će dati kratki presjek njezina dosadašnjeg rada.
vrijeme: 25.02.2018.
url: http://www.zagrebdox.net

Retrospektiva donosi filmove "Pacijenti" (1990.), "Rekreacija" (1992.), "Pod svaku cijenu" (1995.), "Romansa na 800 kilometara" (2001.) i noviji, "Natjecanje" iz 2016.

 

U filmu "Pacijenti" redateljica prati obiteljskog liječnika pred mirovinom, bilježeći specifičnost odnosa koje je razvio s pacijentima i pacijenticama u četrdeset godina rada.

 

"Rekreacija" je kratki filozofski traktat o životu u zajedništvu u multikulturalnoj sredini prikazan iz dječje perspektive, a "Pod svaku cijenu" govori o čovjeku koji pokušava pokrenuti posao pripreme gotovih jela za prodaju u supermarketima te se s kuharom i tajnicom bori za opstanak.

 

Film "Romansa na 800 kilometara" prikazuje dvoje zaljubljenih tinejdžera koji unatoč velikoj udaljenosti ne odustaju od svoje ljubavi i planova za budućnost.

 

Najpoznatiji film retrospektive, "Natjecanje", prikazuje iscrpljujući proces selekcije studenata na slavnoj pariškoj filmskoj školi La Fémis, na kojoj su studirali Louis Malle, François Ozon i Alain Resnais. Film je nagrađen na Venecijanskom filmskom festivalu.

 

"Tretirajući subjekte s najviše moguće poštovanja, autorica često daje glas onima kojima je to najpotrebnije, fokusirajući se na priče o tinejdžerima, ženama i imigrantima", ističe se u najavi retrospektive ZagrebDoxa, koji će se održati od 25. veljače do 4. ožujka.

 

Riječ je o autorici koja se jednakom predanošću bavi igranim i dokumentarnim filmom, često zamagljujući granice između rodova. "Fokus njezina stvaralaštva je antropocentričan, film doživljava kao način promatranje zbilje izbliza, a radovi joj se često svrstavaju u tradiciju filma istine", dodaje se.

 

Filmovi su joj prepoznatljivi po fluidnosti i delikatnosti, a različite stvarnosti koje prikazuje su "kompleksne, autentične i slojevite, što postiže najizravnijim i najiskrenijim mogućim filmskim sredstvima".

 

Claire Simon (1955., London) nije slijedila klasično filmsko obrazovanje te je prve filmove napravila sama tijekom sedamdesetih godina.

 

Uz filmove na retrospektivi među petnaestak njezinih važnijih filmova su "La Police" (1988.), , "Scènes de ménage" (1991.), "Ça brûle" (2006.), "God’s Offices" (2008.), "Mimi" (2003.), "Gare du Nord" (2013.), "Human Geography" (2013), "The Woods Dreams are Made of" (2015.). (Hina)