Preskočite na glavni sadržaj

Violinist Ray Chen i Zagrebački solisti u subotu u Lisinskom

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog u Zagrebu ugostit će u subotu 17. veljače istaknutog australsko-tajvanskog violinista Raya Chena, koji će uz pratnju Zagrebačkih solista za hrvatsku publiku izvesti svoju čaroliju razbijanja stereotipa klasične glazbe, koja mu je donijela stotine tisuća pratitelja na društvenim mrežama i status jednog od najtraženijih solista svoje generacije. 
vrijeme: 17.02.2018.
mjesto: Zagreb, KD Vatroslava Lisinskog

Ray Chen primjer je violinista koji redefinira značenje pojma klasični glazbenik u 21. stoljeću, stoji u najavi. Suočen s činjenicom da koncerte klasične glazbe posjećuje ozbiljnija publika, Chen svojim muziciranjem razbija stereotipe klasične glazbe, želeći privući mlade u koncertne dvorane.

"Svi znamo da se klasična glazba povezuje sa stereotipom o strogosti, ali klasični su glazbenici začuđujuće veseli ljudi. Nažalost, presramežljivi da bi pokazali i svoju drugu stranu. Mislim da je na društvenim mrežama sada moguće pokazati i ljudskost. Odrastajući u Brisbaneu, od ranih sam godina pokušavao objasniti prijateljima zašto mi klasična glazba toliko znači u životu", izjavio je Ray u nedavnom intervjuu za australski SBS World News.

Pozornost javnosti privukao je pobjedama na natjecanjima Yehudi Menuhin 2008. i Queen Elisabeth 2009., nakon čega se koncertima i snimkama profilirao u Europi, Aziji, SAD-u te u Australiji, gdje je odrastao. Godine 2017. potpisao je ugovor s etiketom Decca te ubrzo snimio album uz Londonsku filharmoniju, čemu su prethodila tri albuma za etiketu Sony, među kojima je prvi, "Virtuoso", zaslužio nagradu ECHO Klassik.

Časopisi Strad i Gramophone proglasili su ga novom nadom, našao se na Forbesovu popisu najutjecajnijih Azijaca mlađih od 30 godina, sudjelovao je u online TV seriji Mozart in the Jungle, sklopio višegodišnju suradnju s Giorgiom Armanijem (koji je dizajnirao naslovnicu njegova albuma posvećenog Mozartu, s Christophom Eschenbachom) te je nastupao na velikim manifestacijama poput Dana Bastille u Francuskoj (uživo pred 800.000 ljudi), dodjele Nobelove nagrade u Stockholmu te na festivalu BBC Proms.

Medijskom prisutnošću privlači i inspirira publiku, dosežući milijune online sljedbenika: Chen ima stotine tisuća pratitelja na YouTubeu, Facebooku, Twitteru i Instagramu. Upravo na društvenim mrežama mladima otkriva ljepotu glazbe stare nekoliko stoljeća, uspješno spajajući staro i novo. Redovito objavljuje kratke videozapise čiji sadržaj varira: od kraćih masterclassova, uputa budućim glazbenicima, preko vlastitih nastupa do skečeva.

Svira na Stradivarijevu "Joachimu" iz 1715., instrumentu koji je nekoć pripadao glasovitom mađarskom violinistu Josephu Joachimu, a svoje jedinstveno muziciranje predstavlja na globalnoj razini, što se odražava u njegovim suradnjama s najuglednijim orkestrima i nastupima u prestižnim koncertnim dvoranama diljem svijeta.

Nastupao je uz Londonsku filharmoniju, Orkestar lajpciškog Gewandhausa, Münchensku filharmoniju, Filarmonica della Scala, Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia, Filharmoniju Los Angelesa. Surađuje s dirigentima kao što su Riccardo Chailly, Vladimir Jurowski, Sakari Oramo, Manfred Honeck, Daniele Gatti, Kirill Petrenko, Krzysztof Urbański, Juraj Valcuha i drugi.

U Zagrebu će nastupiti uz pratnju Zagrebačkih solista i s repertoarom Gioacchina Rossinija (Sonata za gudače u C-duru, br. 3), Wolfganga Amadeusa Mozarta (Koncert za violinu i orkestar u A-duru, br. 5, KV 219) i Petra Iljiča Čajkovskog (Suvenir iz Firence, op. 70)

Nakon koncerta, s umjetnicima će razgovarati novinarka i muzikologinja Jana Haluza. (Hina)