Preskočite na glavni sadržaj

Pula: Na Seasplash festivalu od 19. do 22. srpnja nastupaju Mad Professor, U-Roy, Dubmatix...

Seasplash, najdugovječniji regionalni festival bass glazbe i soundsystem kulture, i ove će godine od 19. do 22. srpnja na tvrđavi Punta Christo u Puli okupiti ljubitelje dub, reggae, drum'n'bass glazbe i srodnih žanrova, uz nastupe Mad Professora, U-Roya, Dubmatixa i brojnih drugih izvođača, objavili su u srijedu organizatori festivala.
vrijeme: 19.07.2018.
mjesto: Pula
url: http://seasplash-festival.com/hr/
 

Na Seasplashu ove će godine prvi put gostovati čuveni engleski dub i reggae producent i inovator Neil Fraser aka Mad Professor, koji već ranih 90-ih dostiže legendaran status s više od sto izdanih naslova, turnejama po cijelom svijetu i suradnjama s brojnim zvijezdama poput Depeche Modea, Jamiroquaia, Beastie Boysa i Lee Perryja. Značajan je i Professorov remiks drugog albuma Massive Attacka "Protection - No Protection". U novom tisućljeću, s već preko 200 izdanih albuma, gradi svoj soundsystem s kojim putuje po svijetu, klubovima i festivalima.

 

U Puli će nastupiti još jedno veliko ime iz povijesti reggae i dub glazbe, U-Roy poznat i kao The Originator, jamajkanski glazbenik koji je izmislio toasting, divlje i originalne vokalne improvizacije koje se izvode preko dub podloge. Taj vokalni stil utjecao je na ranu rap scenu, kasnije i hip-hop pokret, pa se U-Roy s pravom naziva ocem današnjih MC-ja, a njegovi hitovi iz 60-tih i 70-tih i dalje zvuče svježe.

 

Po prvi put u Hrvatskoj nastupit će Dubmatix, poznati kanadski producent, multiinstrumentalist i višetruko nagrađivani glazbenik, čije je zadnje izdanje "Overdubbed (Echo Beach Records)", s poznatim dvojcem Sly & Robbiem, Riddim Magazin već proglasio najboljim dub albumom 2018. godine.

 

Nastupit će i Channel One, jedan od najpoznatijih soundsystema u Velikoj Britaniji, koji stvara jedinstveni zvuk kombinirajući selekciju starih i novih dub reggae klasika, te ekskluzivnih dubplateova, kao i kultni britanski bend Radical Dance Faction (RDF), koji pod vodstvom tekstopisca i vokalista Chrisa Bowshera stvara osebujan stil kombiniranjem društveno osviještene punk lirike s dub, reggae i ska stilovima.

 

Seasplash predstavlja i nadolazeće izvođače međunarodne scene pa tako izravno iz Brooklyna stiže Dub-Stuy - kolektiv i label koji neumorno predvodi renesansu soundsystem kulture u New Yorku i sjevernoj Americi.

 

Plesniju i bržu stranu u prvom valu objave izvođača predstavlja Parly B, poznati reggae, dubstep i jungle MC unikatnog stila, te Mikkim, češki producent i DJ, pionir u spajanju velikog raspona glazbenih žanrova.

 

Regionalnu scenu predstavljaju hrvatsko-slovenski dvojac Kali Fat Dub i makedonski dub/reggae/crossover bend Conquering Lion, čiji je album "Land of Confusion" bio nominiran za najbolji reggae album na 60. dodjeli nagrada Grammy, navode organizatori. (Hina)