Preskočite na glavni sadržaj

Crtački dnevnik Ane Feiner-Žalac

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti - Kabinet grafike predstavlja crtački dnevnik Ane Feiner-Žalac, u srijedu 14. veljače u 13 sati, u Knjižnici HAZU u Zagrebu.  
vrijeme: 14.02.2018.
mjesto: Zagreb, Knjižnica HAZU, Strossmayerovu trgu 14
Na predstavljanju govorit će:

predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić
akademik Tonko Maroević
Vanja Babić, likovni kritičar
akad. slik. i grafičarka  Ana Feiner-Žalac
mr. sc. Slavica Marković, urednica Edicije


Crtački opus Ane Feiner-Žalac tek je djelomice poznat hrvatskoj likovnoj publici, jer je nakon završene Specijalke Krste Hegedušića u Zagrebu 1971. godine preselila u bavarski grad Ingolstadt. Pojavljivala se potom neko vrijeme na Zagrebačkim izložbama jugoslavenskoga crteža kako bi zadržala komunikaciju sa zavičajem, a onda je i ta veza prekinuta. Na naš poziv predstavila se ponovo u Zagrebu na 3. hrvatskom trijenalu crteža 2002., zatim samostalnom izložbom u Kabinetu grafike 2004. godine, u Muzeju Mimara 2007., te velikim impresivnim formatima na 18. međunarodnoj izložbi crteža u Rijeci 2013. godine. Na svakoj od spomenutih izložbi autentičan crtački rukopis razotkrivao je njezinu snažnu umjetničku individualnost koja se očitovala u inovativnom likovnom govoru i jeziku, elaboraciji osobnih spoznaja. Upoznali smo ženu koja je svoju kreativnost i um ulagala u argumentiranu afirmaciju ženske umjetnosti i suvereno kročila vlastitim smjerom, ne povodeći se za umjetničkim strujama i pomodarskim trendovima.
Veći dio umjetničkog opusa i kulturnoga stvaralaštva Ane Feiner-Žalac nastajao je tijekom  četiriju desetljeća djelovanja u Ingolstadtu i Münchenu, no, crtački dnevnik koji upravo listamo, plod je njezina intenzivna proživljavanja povratka u domovinu, smiraja na brežuljku jaskanskoga prigorja u drvenoj kući s atelijerom. Tamo je Ana ostvarila suživot s prirodom, osvijestila osobnu zrelost i novi umjetnički potencijal, a potom je  rezonancije spoznaja i slutnji unijela u sve pore svoje umjetnosti. Odmak od dugih, teških i bolnih godina života uz bolesnoga supruga Franka u Ingolstadtu, stvorio je duhovni prostor u kojem se nagomilala čudesna imaginacija, nova kreativna snaga koju će ugraditi u svoje djelo. Čuvala se Ana svake sličnosti s drugima i ovisnosti o njima, a životnu je energiju usmjerila na originalni umjetnički izraz artikuliranoga likovnog jezika i stila kojim razlaže i tumači egzistencijalna pitanja i opisuje svoj fascinantni svijet.
Crtanje je poput disanja, Anina nasušna potreba, a bjelina papira intimni, ispovjedni prostor u kojem pulsira život. Tim dnevničkim stranicama rasuta su ushićenja, tjeskobe i strahovi,  promišljanja, čak i molitve koje se množe i razotkrivaju čežnje, spoznaje i snoviđenja koja naviru iz najdubljih slojeva bića. Njezini su crteži svakodnevni izričaji množine misli i vizija, težnje da iscrta neizrecivo – osobu kao središte čovjeka, svijest i samosvijest, dostojanstvo, bezgraničnost, energiju i moć žene. Izvorište poticaja istinske imaginacije nalazimo u osjećaju pripadnosti, preplitanju sjećanja i zbilje.

Crteži iz dnevnika Ane Feiner-Žalac duboko su osobni. Crtani su slijedom tijeka misli, bez želje da budu pročitani. Objavom na ovaj način dostupni su i otvoreni opservaciji i budućoj interpretaciji. Mi smo učinili tek korak na tom putu. (Slavica Marković)

Edicija: Crtački dnevnici hrvatskih umjetnika
Crtački dnevnik 2
Autorica projekta i urednica: mr.sc. Slavica Marković
Uvodni tekst: mr.sc. Slavica Marković
Recenzent: akademik Tonko Maroević
Fotografije igrafičko oblikovanje: Fabian Feiner

Dnevnik je izdan uz potporu Gradskog ureda za obrazovanje kulturu i sport grada Zagreba, dipl. filmskoga režisera Fabiana Feinera, Gradskog muzeja Ingolstadta i Kabineta grafike HAZU.

http://www.kabinet-grafike.hazu.hr/