Preskočite na glavni sadržaj

'Nikola Tesla, tko je taj čovjek?'

Predavanje i prezentacija filma 'Nikola Tesla, tko je taj čovjek?' autora Petra Trinajstića održat će se u utorak, 13. veljače, u 19 sati, u riječkoj Galeriji Principij.
vrijeme: 13.02.2018. 19 h
mjesto: Rijeka; Galerija Principij, Pod voltun 4
url: https://hr-hr.facebook.com/fotoklubrijeka/
 

Kada je novinar upitao Alberta Einsteina kako se osjeća kao najpametniji čovjek na svijetu, Einstein je odgovorio: to pitanje trebate postaviti Nikoli Tesli.

 

Tko je bio Nikola Tesla? Za neke to je najveći genij čovječanstva; fizičar, filozof inženjer, izumitelj posvećen elektricitetu koji je ostvario brojne blagodati za čovječanstvo i stvorio most prema budućnosti. Tesla je čovjeku otvorio šanse da preživi i nadvlada prirodu koristeći se novim znanstveno tehnološkim dostignućima, osobito na području energije, teleautomatike i komunikacije.

 

Moć elektriciteta je pretvorila prirodno u nevjerojatni napredak, u novi moderni informacijski svijet na dobrobit čovječanstva, ali nametnula su se i brojna pitanja. Čovječanstvo je elektricitetom dobilo mogućnost otkrivati vječne tajne i druge svjetove, ali stvorene su i nevjerojatne destruktivne energije kojima čovjek može uništiti naš planet i samog sebe - ili stvoriti novog čovjeka.

 

Tesla kao mirotvorac, da bi spriječio buduće ratove, razvijao je i predlagao brojna oružja, koja kao što mogu biti obrambena mogu biti zloupotrijebljena za napad, osvajačka.

 

Povijest nas uči da su sukobi među plemenima s primitivnim oružjem prerasli u goleme globalne sukobe s oružjem izuzetne razorne snage, od vatrenog (toplinskog) oružja do psihotronskog. Prisjetimo se Tesline izjave da je u stanju prepoloviti zemaljsku kuglu i da se njegovo ime veže uz "Filadelfijski eksperiment, HAARP program, "zrake smrti" i druga razorna oružja koje najveće svjetske sile na njegovim zasadama ostvaruju tek današnjom tehnologijom. Stoga ne čudi da je za neke ljude Tesla ekscentrik, ludi znanstvenik čije će ideje i otkrića uništiti čovječanstvo i razoriti planet Zemlju.


Koliko ima u tome istine?


Povodom 75. godišnjice smrti Nikole Tesle (1856. - 1943.) Petar Trinajstić u 45 minutnom video radu predstavlja nam ovog izuzetnog znanstvenika, izumitelja vizionara i futurista koji je iz dana u dan sve popularniji u svijetu i stoga ne čudi da njegovo ime već petnaestak godina nosi najpoznatiji svjetski
proizvođač elektroautomobila Tesla Motors u SAD-u i da su Tesla automobili, koje pokreću indukcijski elektromotori koje je patentirao Nikola Tesla, sve popularniji u čitavom svijetu pa i na cestama rodne mu Hrvatske.