Preskočite na glavni sadržaj

2018. - slavljenička godina varaždinske Glazbene škole

Pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović tijekom cijele 2018. godine varaždinska će Glazbena škola slaviti svojih 190. godina djelovanja.   
url: http://glazbenaskolauvarazdinu.hr/

Škola koju je davne 1828. godine osnovalo Društvo prijatelja glazbe, iza sebe ima bogatu povijest kroz koju je bila pravo rasadište glazbenih i pjevačkih talenata, a iz njenog su okrilja krenula na svoj blistavi svjetski glazbeni put brojna poznata imena.  Upravo sjajnoj povijesti škole, njezinoj sadašnjosti, ali i budućnosti, mladim glazbenicima i njihovim vrsnim profesorima bit će posvećena ova slavljenička godina. „Želja nam je bila da tijekom cijele ove godine u našem matičnom gradu Varaždinu, gradu koji se voli dičiti epitetom grada glazbe i baroka, publici poklonimo šarolik program koji će pokazati sve ono što Glazbena škola predstavlja na kulturnom i obrazovnom području Varaždina, Varaždinske županije, ali i šire. Njegujući i međunarodnu suradnju, u sklopu ove naše proslave povezat ćemo se još više sa srodnom glazbenom školom iz njemačkog grada Ravensburga, inače varaždinskog grada prijatelja. Planiramo gostovanje njihovih učenika u Varaždinu, kao i naših u Njemačkoj, a  Varaždince ćemo počastiti i posebnim glazbenim iznenađenjem na glavnom gradskom trgu u travnju.

Tijekom cijele godine održavat će se u Glazbenoj školi brojni koncerti kako učenika, tako i njihovih profesora po klasama, a u drugom dijelu godine planiramo i veliki znanstveni skup u suradnji sa Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti“, ističe Davor Matačić, ravnatelj Glazbene škole Varaždin čiji je osnivač Varaždinska županija, a potporu u slavljeničkoj godini pružaju Grad Varaždin i Koncertni ured Varaždin.

„S varaždinskom Glazbenom školom surađujemo godina, pa i desetljećima bilo da je riječ o koncertima tijekom godine ili o Varaždinskim baroknim večerima i posebno nam je drago što na kraju svakog festivalskog izdanja upravo učenici Glazbene škole svojim koncertom s Varaždinskim komornim orkestrom zaokruže festivalska događanja“, naglašava Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin. 

Tijekom slavljeničke godine predstavit će se gotovo svi učenici škole od onih najmlađih u predškolskom zboru do učenika Srednje škole, a i ove će godine u travnju Glazbena škola biti domaćih prestižnog natjecanja pjevača „Hans Gabor Belvedere“ čije će finale biti u lipnju u Latviji.  

http://glazbenaskolauvarazdinu.hr