Preskočite na glavni sadržaj

Dan Instituta za arheologiju 2018.

U srijedu, 24. siječnja 2018., u Knjižnici Instituta za arheologiju u Zagrebu obilježit će se Dan Instituta za arheologiju.   
vrijeme: 24.01.2018.
mjesto: Knjižnica Instituta za arheologiju, Gajeva 32, Zagreb
url: http://www.iarh.hr/

U programu Dana Instituta za arheologiju, održat će se popularno predavanje pod naslovom Arheologija okoliša: suodnos klime, krajolika i čovjeka. Dodijeliti priznanja,za dugogodišnju suradnju zaslužnim kolegama i partnerima: dr.sc. Marija Mihaljević,  Gradski muzej Nova Gradiška, za suradnju u 2017. godini: Ivan Marijančević, Selca, Brač. Održat će se i radionica za djecu pod nazivom Rimska škola. Održat će se prigodna prodaja izdanja Instituta za arheologiju.

Predavanje Arheologija okoliša: suodnos klime, krajolika i čovjeka, održat će dr.sc. Katarina Botić iz Instituta za arheologiju. Predavanje obuhvaća kraći prikaz paleoklimatskih uvjeta i klimatskih grafikona na nekoliko primjera s hrvatskih arheoloških lokaliteta u različitim razdobljima. Na lokalitetima koji će se predstaviti može se uočiti kako su klimatske prilike utjecale na formiranje ili napuštanje naselja, ali i mogući utjecaj čovjeka u njihovom neposrednom okolišu.

Kroz radionicu za djecu Rimska škola djeca će naučiti o razlikama u školovanju u rimsko doba i danas. U doba Rima školu su pohađali samo dječaci, nije bilo stanke za vikend, a loše vladanje i neznanje se kažnjavalo batinama. Djeca će naučiti kako su nastali rimski brojevi, kako su izgledale rimske bilježnice od voska koje liče na današnje tablete i pametne telefone i kako se radila tinta. Radionca je namijenjena osnovnoškolcima od 1. - 4. razreda.

Program
Srijeda, 24. siječnja 2018.

10.00. Pozdravna riječ ravnatelja
10.15. Predavanje dr.sc. Katarina Botić: Arheologija okoliša: suodnos klime, krajolika i čovjeka
11.00. Dodijela priznanja:
Za dugogodišnju suradnju: dr.sc. Marija Mihaljević,
Gradski muzej Nova Gradiška
Za suradnju u 2017. godini: Ivan Marijančević, Selca, Brač
13.20. Radionica za djecu „Rimska škola“