Preskočite na glavni sadržaj

Zimski praznici u kinu 'Tuškanac'

Ovogodišnji zimski praznici u kinu 'Tuškanac' i više su nego radni za čak 204 osnovnoškolaca, srednjoškolaca i njihovih profesora koji od 8. do 12. siječnja sudjeluju u čak tri obrazovna programa u kinu Tuškanac.
vrijeme: 08.01.2018.
mjesto: Zagreb; Kino Tuškanac, Tuškanac 1
url: http://www.hfs.hr
Filmska naSTAVa @ kino Tuškanac

Tijekom pet nastavnih dana rekordnih 175 polaznika će imati priliku na kinoplatnu pogledati pet raznovrsnih, umjetnički relevantnih, mlađim generacijama uglavnom nepoznatih filmskih djela koja pripadaju različitim nacionalnim kinematografijama, stilskim epohama i žanrovima te koja su odabrana uzevši u obzir njihovu estetsku vrijednost, ali i zrelost srednjoškolskih učenika. Nakon projekcije svakoga od tih filmova, slijede njihova analiza i interpretacija uz stručno vodstvo nastavnica - prof. hrvatskog jezika i medijske kulture Ane Đordić i dipl. montažerka Jelene Modrić. Polaznici stječu temeljna filmološka znanja (od teorije do povijesti filma), oblikovanje filmske pismenosti i razumijevanja filmskoga jezika. Pritom se učenici i profesori aktivno sudjeluju u raspravi, vođeni usmjerenim pitanjima predavača te njihovim moderiranjem diskusije nakon filma. Ovaj program je jedinstven u Republici Hrvatskoj namijenjen osnovnoškolcima, srednjoškolcima i njihovim profesorima, te sudionici radionica i nastave dolaze iz različitih gradova diljem Hrvatske. Osim toga, riječ je o programu koji ne samo da obrazuje nego i odgaja nove generacije konzumenata filmske, time i svih ostalih umjetnosti te buduće aktivne sudionike javne kulturne ponude. Svemu valja pridodati da ovakav program grad Zagreb i gradove iz kojih dolaze ostali sudionici (Karlovac, Velika Gorica, Širok Brijeg, Varaždin...) svrstava u sam vrh europskih metropola, posebice s obzirom na to da je obrazovna i kulturna politika Europske Unije u posljednjih nekoliko godina usmjerena na razvoj filmske pismenosti među mladima jer je “univerzalno pravo svih europskih građana da razumiju i cijene te sudjeluju u najširem opsegu filmske kulture”.


Radionice animiranog filma

Šesnaest učenika nižih razreda osnovne škole započeli su rad na vlastitom animiranom filmu. Radionicu animacije vode studentice animacije, Morana Bunić i Karla Skok, dugogodišnje članice Filmskog-kreativnog studia VANIMA iz Varaždina. Radionica animiranog filma zamišljena je kao splet teorijskog i praktičnog pristupa s mnoštvom filmskih primjera, gdje se često pomiče granica između mentora i učenika te jedni uče od drugih. U takvoj atmosferi, djeca najbolje savladavaju osnove medijske pismenosti. Voditeljice će imati kratki uvod u animaciju uz prikaz nekoliko primjera animiranih filmova. Svi sudionici će raditi zajednički film na zajedničku ideju, koju će donijeti temeljem brainstorminga.


Radionice dokumentarnog filma

Tijekom pet radnih dana, trinaest učenika viših razreda osnovne škole će svladati teorijski i praktični pristup dokumentarnom filmu uz stručno vodstvo Marinka Marinkića iz SKIG-a - Studia kreativnih ideja Gunja.Također, polaznici će imali prilike upoznati osnove korištenja kamere, tona i rasvjete kako bi savladali bitne funkcije koje su primjenjive u dokumentarnom filmu. Nastali film, odnosno filmovi bit će prezentirani krajem lipnja u velikoj dvorani kina Tuškanac zajedno s filmovima koji su nastali, odnosno nastat će u zimskom i proljetnom ciklusu obrazovnih programa.


Obrazovne programe u kinu Tuškanac financijski podržavaju Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) i Hrvatska zajednica tehničke kulture a za polaznike su besplatni.