Preskočite na glavni sadržaj

Umro skladatelj i violist Miroslav Miletić

Profesor Miroslav Miletić, istaknuti hrvatski skladatelj, violist, violinist, pedagog i voditelj komornih ansambala preminuo je 3. siječnja u Zagrebu u 93. godini života, priopćeno je u četvrtak iz Hrvatskog društva skladatelja.
vrijeme: 03.01.2018.
mjesto: Zagreb

S velikim iskustvom prakse komornog i orkestralnog glazbenika, Miletić je stvorio jedan od najvećih skladateljskih opusa u hrvatskoj glazbi. Neopterećen akademizmom i trendovima, skladao je lako i brzo, okušavši se u brojnim glazbenim vrstama. Posebno velik i značajan je njegov opus komorne glazbe, odlično prihvaćen od izvođača i publike što je doprinijelo činjenici da je Miletić već desetljećima među najizvođenijim hrvatskim skladateljima ozbiljne glazbe, ističe HDS i napominje da je bio najstariji aktivni redovni član Društva.
 
Miletić, rođen u  Sisku 1925. godine, studij violine završio je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (S. Šulek, I. Pinkava), a kompoziciju je učio privatno u Zagrebu, Pragu i Hilversumu. Čitav svoj radni vijek aktivan je kao instrumentalist na violi. Uz veliko orkestralno iskustvo posebno je cijenjen bio kao komorni glazbenik. Od 1946. djeluje kao solo violist Simfonijskog orkestra RT Zagreb i Zagrebačke filharmonije. 1959. godine osnovao je Kvartet „Pro Arte“ s kojim je odsvirao velik broj turneja, njegujući osobito glazbu 20. stoljeća i glazbu hrvatskih autora. Od 1959. do umirovljenja 1982. profesor je viole na Glazbenoj školi „Pavao Markovac“ u Zagrebu, odgojivši mnogo generacija hrvatskih violista.
 
Bio je dobitnik brojnih nagrada i priznanja: Nagrada fondacije „Gaudeamus“ (1959.); Zlatni lav u Veneciji za filmsku glazbu (1960.); Dvije zlatne medalje u Vercelliju (1966.); Dvije nagrade JRT; Zlatno sunce grada Dubrovnika (1999.); Vjesnikova nagrada „Josip Štolcer Slavenski“ (2002.); Nagrada grada Siska za životno djelo i značajan doprinos ugledu grada Siska (2007.); Diskografska nagrada „Porin“ za životno djelo (2009.). U čast svog sugrađanina u Sisku su 2000. utemeljeni „Dani glazbe Miroslava Miletića“ kao godišnja manifestacija. (Hina)