Preskočite na glavni sadržaj

Božićni program u Muzeju antičkog stakla

Muzej antičkog stakla u Zadru poziva 19. prosinca 2017. u 19 sati na otvorenje izložbe slikarice Nade Debelić 'Staklene jaslice', i prigodni božićni koncert od 19.30, u izvedbi Mješovitog pjevačkog zbora Condura Croatica Zadar i dječje klape Baliniera - Preko.
vrijeme: 19.12.2017.
mjesto: Muzej antičkog stakla, Poljana Zemaljskog odbora 1, Zadar
url: http://www.mas-zadar.hr

NADA DEBELIĆ: STAKLENE JASLICE

'U velikoj dvorani za povremene izložbe u Muzeju antičkog stakla imala sam 2016. godine izložbu pod naslovom „Živjeti sa staklom – Vivere cum vitro“. S obzirom da Muzej tradicionalno za božićne blagdane organizira „staklenu“ izložbu sa sakralnim motivima i božićnim koncertom mješovitog pjevački zbora „Condura Croatica – Zadar“, pripremila sam se za ovaj novi poduhvat.

Moja odluka o izradi slika sakralne tematike, rođenje Isusa, u ovo moderno doba, bila mi je brza i prividno laka. Kod same izrade slika, pokazalo se da tematika  i izrada nije tako laka, ali da mi je to izazov od kojeg ne smijem odstupiti. Toliko puta ispričana i naslikana priča božićnih jaslica vraća me u djetinjstvo i davne dane božićnih radosti i u skromnija vremena.  Nadam se da će se gledanjem slika  stariji vratiti u djetinjstvo, a mladi razmišljati o njima.

Pošto se bavim i taljenjem stakla, sakralna tematika je izazov kojeg nisam smjela zaobići. Poslije dužeg razmišljanja odlučila sam se za jednostavni prikaz Isusovog rođenja u staklenim slikama, možda zbog bojazni da puno ne pogriješim, te zbog činjenice da nisam pronašla sličnih radova u tehnici fuzije stakla. Taljenje stakla rabljeno u slikarstvu, je novija tehnika raširena najviše u Americi, Italiji i Njemačkoj.

Za ovu prigodu izradila sam devet ekspresionističkih slika koje prikazuju božićne motive. Slike, Marija sa djetetom, Josip i Betlehemske životinje naslikane su zemaljskim bojama  kao što ih  vidim, zemaljsko smireno, jednostavno. Tri kralja, slike jasnih boja, kraljevi sa darovima, ubrzani, kićeni, bogati vladari zemalja i dvije slike nevidljivih anđela, od kojih je jedan na odlasku a drugi ostaje uz obitelj. 

Slike su uokvirene, samo staklo je veličine oko 60x 90 cm. Izrađivane su u mjesecu listopadu i studenom 2017. godine u mom ateljeu na otoku Rabu. Veselim se prvom izlaganju slika izrađenih u tehnici fuzije na staklu u prekrasnom Muzeju antičkog stakla u Zadru.' (Nada Debelić, dipl.slikarica)

Katalog izložbe
Program koncerta