Preskočite na glavni sadržaj

'Prostori, priče, geografije ili (Ne)mogućnost jedne knjige', izložba Ane Bilankov

Izložba Ane Bilankov pod nazivom Prostori, priče, geografije ili (Ne)mogućnost jedne knjige otvara se u četvrtak, 14. prosinca u 20 sati, u Institutu za suvremenu umjetnost u Zagrebu.
vrijeme: 14.12.2017.
mjesto: Institut za suvremenu umjetnost, Trg kralja Tomislava 20, Zagreb
Izložba Ane Bilankov, hrvatske umjetnice koja živi u Berlinu, prva je suradnja između umjetnice i Instituta za suvremenu umjetnost, nastala povodom knjige po kojoj je i izložba naslovljena, Prostori, priče, geografije / Spaces, Stories, Geographies, knjige koja istovremeno i postoji i ne postoji i kojoj je ova izložba posvećena.

„Najnoviji rad na izložbi, ambijentalna instalacija Knjiga (Odsustvo) _ Engleski/Hrvatski_228 str._225 x 290 cm  nastao je iz pitanja kako prevesti bizarnost okolnosti u kojima sam se našla posljednjih nekoliko mjeseci, želeći konačno i materijalizirati svoju umjetničku knjigu u koju je uložen ogroman trud mojih suradnika i mene kao autorice, u neki reducirani i apsurdni vizualni izraz. Paralelno pokušavam pomaknuti taj nemili aktualni i lokalni «realitet» nepostojanja konkretne knjige u viziju neke apstraktnije i globalnije budućnosti, svojevrstan «turbofuturizam» post digitalnog izdavaštva, u kojem će jedini legitimitet postojanja imati «knjiga» u digitalnom obliku - ovdje konkretno na metalnom USB-stiku sa ugraviranim natpisom «The Book» -, a promocija knjige postaje nijema zabava pod svjetalcima rotirajuće disko kugle“ (Ana Bilankov)

Na izložbi se može vidjeti i izbor fotografija iz knjige.

ANA BILANKOV je multimedijalna umjetnica, rođena u Zagrebu, živi i radi u Berlinu i Zagrebu. Njezina konceptualna i kontekstualna umjetnička praksa uključuje medije kao što su fotografija, video/eksperimentalni film, instalacija i tekst, a glavne teme su joj poetika/politika dislokacije, migracije, nomadizam, ne-mjesta i konstrukcija identiteta u "među-prostorima". Studirala je povijest umjetnosti i germanistiku na Sveučilištima u Zagrebu i Mainzu (diplomirala u Zagrebu), umjetničku fotografiju na Wiesbadener Freie Kunstschule, te postdiplomski studij ”Umjetnost u kontekstu” (M.A.) na Universität der Künste u Berlinu i University of the West of England u Bristolu, UK. Izlagala je na mnogobrojnim samostalnim i grupnim izložbama, a njezini eksperimentalni video radovi prikazivani su na više filmskih i video festivala, na kojima je i nagrađivana. Dobitnica je više stipendija i rezidencija, primjerice u Residency Unlimited i Pioneer Works u New Yorku, a nedavno u Q21/MuseumsQuartier u Beču kao i istraživačke stipendije Berlinskog Senata za Kulturu i Europu.

Izložba ostaje otvorena do 30. 12. 2017.

Radno vrijeme galerije: Utorak – Subota 12:00 – 19:00 sati.

https://www.facebook.com/ICA.Zagreb/