Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Arna Rafaela Minkkinena u MSU

Izložba Obala neba, koja će se održati u MSU galeriji od 9. prosinca 2017. do 22. siječnja 2018., po prvi puta će predstaviti najnovije radove finsko-američkog umjetnika Arna Rafaela Minkkinena.
vrijeme: 09.12.2017.
mjesto: Zagreb, MSU
url: http://www.msu.hr
Uz novu seriju radova nastalih za vrijeme umjetnikova nedavnog posjeta Hrvatskoj, izložba će također prikazati izbor Minkkinenovih fotografija nastalih od 70-ih godina prošlog stoljeća naovamo, a riječ je o njemu svojstvenim, neobičnim autoportretima, u kojima krajolik poprima iznenađujuće oblike, a tijelo smješteno u njemu često prkosi zakonima fizike i onom očekivanom. Poznati američki fizičar i pisac Alan Lightman o Minkkinenovom radu piše: „Minkkinen me nagoni da ljudsko tijelo vidim kako nikad nisam jer koristi čudan kontekst, neočekivan položaj i savijanje lika, iz domišljene perspektive. Na kušnju stavlja moje pretpostavke o tome što sam i što mogu učiniti. Postajem priča koja se čita obrnuto. Postajem piramida koja balansira na vrhu. Postajem kozmos sa zemljom nad glavom i nebom ispod.“ (Saga, The Journey of Arno Rafael Minkkinen, Thirty–five years of photographs, Chronicle Books, San Francisco, 2005.)

Izložba Arna Rafaela Minkkinena u MSU galeriji uvrštena je u dio programa kojim Veleposlanstvo Finske u Hrvatskoj slavi stotu obljetnicu neovisnosti Finske, a koja se obilježava 6. prosinca. Upravo na taj dan umjetniku će u Helsinkiju predsjednik Finske uručiti prestižnu Pro Finlandia medalju za izvanredna dostignuća u umjetnosti.
Ovaj višestruko nagrađivani fotograf, kustos i pisac, ujedno je i priznati predavač te trenutno predaje kao profesor emeritus na University of Massachusetts u SAD-u, te kao gostujući profesor i docent na Aalto University of Art, Design & Architecture u Finskoj. Prvog dana izložbe, u subotu, 9.12. u 17 sati umjetnik će u dvorani Gorgona MSU-a održati jedno od svojih poznatih predavanja o fotografiji pod naslovom „GRAVITY SLEEPS - The Magic of Photography“. Kroz predavanje će se, između ostalog, dodirnuti tema poput umjetničke inspiracije, kontinuiranog učenja, dosljednosti u radu te što ga je sve navelo da napusti karijeru uspješnog copywritera i u potpunosti se posveti stvaranju impresivnog fotografskog opusa koji, za mnoge, „predstavlja duboko osoban dijalog s prirodom, umjetničku meditaciju o napetostima između viđenja i snoviđenja, sjedinjenja i otuđenosti. “  (Keith F. Davis, u An American Century of Photography: From Dry–Plate to Digital, The Hallmark Photographic Collection, Hallmark/Abrams, 1999.)

Arno Rafael Minkkinen rođen je u Helsinkiju 1945., a u Sjedinjene Američke Države seli 1951., gdje djeluje i danas. Titulu Bachelor of Arts iz engleske književnosti stekao je na Wagner Collegeu, a dok radi kao copywriter, 1971. počinje fotografirati autoportrete. Školovanje nastavlja na Rhode Island School of Design na kojem 1974. stječe titulu Master of Fine Arts u polju fotografije. Radovi su mu izloženi u nekim od najznačajnijih svjetskih muzeja uključujući Museum of Modern Art u New Yorku, Centre Pompidou i Musée d’Art Moderne u Parizu, Museum of Fine Arts u Bostonu, te mnogim drugim. Ukupno je ostvario više od 100 samostalnih, a sudjelovao u gotovo 200 grupnih izložbi. Nositelj je odlikovanja regionalne stipendije američke Nacionalne zaklade za umjetnosti iz 1991., Ordena lava prvog reda Vlade Republike Finske iz 1992., finske Državne umjetničke nagrade za fotografiju iz 2006., nagrade zaklade Lucie za izvanredna ostvarenja u umjetnosti iz 2013. i stipendije Memorijalne zaklade Johna Simona Guggenheima iz 2015.

Cijena ulaznice za posjet izložbi „Obala neba“ je 15 kuna, dok će 9.12.2017., na prvi dan izložbe, ulaz biti slobodan.

Ulaz na predavanje u dvorani Gorgona također je besplatan, no zbog ograničenog broja mjesta u dvorani mole se posjetitelji da najave svoj dolazak na: ana.skegro@msu.hr. Predavanje će biti održano na engleskom jeziku.