Preskočite na glavni sadržaj

'Znak i razlog', izložba Ivice Plaveca

Otvorenje izložbe slika Ivice Plaveca - "Znak i razlog'' održat će se u ponedjeljak, 4.prosinca u 20 sati u galeriji Greta u Zagrebu.
vrijeme: 04.12.2017.
mjesto: Greta, Ilica 92, Zagreb

Ivica Plavec, arhitekt i slikar, spojio je na najbolji način svoja dva kreativna poziva. Svoje zgrade on projektira poput organizama koji se obraćaju svim osjetilima i koji čovjeka uvlače u sebe, a svoje slike osmišljava kao strukture koje nisu puka dekoracija na zidu, nego vrlo ekspresivna umjetnička djela. Riječ je o ovršinama na kojima se ispod slojeva bijele boje, kao kroz maglu, naziru raznoliki oblici isprekidani linijama nastalim grebanjem po plohi
slike, a ponekada i deranjem platna. Epiderma slikarskog rada nije uredna niti ušminkana, nije tapeta koja će individuumu koji s njom dijeli prostor dati osjećaj jednostavne ugode i ne opterećivati njegove misli. To su sirove i agresivne kompozicije načinjene od isušene, ispucane boje i iscijepane podloge, koje neprestano upućuju na svoju prisutnost. Poput neobičnih kartografskih prikaza koji pokušavaju predočiti i dubinu (oceana ili svemira),
poliptisi na ovoj izložbi u svojoj izbrazdanoj i suhoj teksturi sadrže i negaciju prostora, zbog potpune dominacije apstraktne plohe, ali i njegovo naznačavanje kroz slojevitu gradnju slike iz koje kao da izranjanju različiti, uglavnom ružičasti i žuti, oblici. Nježnost boja tih nepravilnih, nazirućih likova drži kontrapunkt s grubošću cjeline.

Pozivanje na enformel i materiju kao glavne osnove slike čini radove Ivice Plaveca posve iznenađujućima s obzirom na ono što očekujemo od čovjeka arhitektonskog zanimanja. Naime, kako je funkcionalizam osnova modernog građenja, arhitekti danas često upadaju u zamku da sliku ili skulpturu u interijeru shvaćaju tek kao dekoraciju koja kontrastira projektiranoj cjelini ili se u nju skladno uklapa, čime dokidaju spoznajnu komponentu, izrazito bitnu za umjetnost. Ostvareni i planirani projekti ovog slikara i arhitekta svjedoče o njegovu shvaćanju umjetnosti (i umjetničke, individualne i kreativne komponente arhitekture) kao estetskog totaliteta koji treba disati s recipijentom, povezati se s njegovim bilom i bilom okoliša. Njegovo često korištenje i predlaganje drveta kao građevnog materijala govori u prilog tome. Ovdje izložene slike samo su nastavak Plavečevih zgrada. One žive i dišu, mijenjajući poput prirode svoj ritam od tonom ujednačenog tinjanja raznolikih elemenata na površini, do naglih prekida u rezovima boje i platna.

Feđa Gavrilović

https://www.facebook.com/events/237340363468806/