Preskočite na glavni sadržaj

Nacionalni komitet ICOM-a preselio u Rijeku

Hrvatski nacionalni komitet ICOM-a (Međunarodni odbor za muzeje) preselio se u petak iz Zagreba u Rijeku, a sjedište će mu biti u Prirodoslovnom muzeju, najavljeno je na konferenciji za novinare u Pomorskome i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci. 
vrijeme: 01.12.2017.
mjesto: Rijeka
url: http://www.icom-croatia.hr/

Odluka o preseljenju donesena je na poticaj mreže muzeja "Muzeji zajedno" i na prijedlog Izvršnog odbora Hrvatskoga nacionalnog komiteta ICOM-a, a poduprla ju je Skupština Hrvatskoga nacionalnog komiteta ICOM-a u znak potpore Rijeci kao Europskoj prijestolnici kulture 2020. godine.

Predsjednik hrvatskoga ICOM-a Darko Babić rekao je tom prigodom da Hrvatski nacionalni komitet ne pripada nijednom gradu posebno, nego svima zajedno te su, kako je istaknuo, udružili snage da pomogu Rijeci.

Pročelnik Upravnog odjela Primorsko-goranske županije za kulturu, sport i tehničku kulturu Valerij Jurešić ocijenio je da se u ICOM-u dobio jak i važan partner koji će pomoći u daljnjem razvoju ustanova. Muzealci i djelatnici u kulturi iz Rijeke i Primorsko-goranske županije tako će dobiti priliku izravnije sudjelovati u mnogim programima koje provodi ICOM Hrvatska kao dio globalne organizacije ICOM-a, te na taj način za svoj rad i razvoj iskoristiti veliku količinu specifičnih znanja koja su koncentrirana u ICOM-ovim međunarodnim odborima, rečeno je na konferenciji za novinstvo.

Mreža ICOM-a, osnovana 1946. godine, okuplja više od 37.000 muzejskih profesionalaca iz 141 države.  ICOM djeluje na zaštiti kulturnih dobara, postavlja standarde izvrsnosti u dizajnu, upravljanju i organizaciji muzejskih zbirki te u etičkim pitanjima i upravljanju rizicima, na promociji kulture i znanja te zaštiti materijalne i nematerijalne baštine.

U ICOM-u je 30 međunarodnih odbora, poput onih za audiovizualne, nove tehnologije i društvene medije, za zbirke i aktivnosti gradskih muzeja ili za edukaciju i kulturnu akciju te 119 nacionalnih odbora.
  
ICOM Hrvatska djeluje u Zagrebu od 1991. godine na unaprjeđivanju suradnje među muzejskim stručnjacima i muzejima u Hrvatskoj te provođenju aktivnosti na nacionalnoj razini. U sljedeće dvije godine očekuju se gostovanja stručnjaka iz Europe i svijeta, međunarodne radionice na kojima će se definirati nacionalni standardi i preporuke za definiranje određenih poslova, zanimanja i zvanja u muzejskoj struci, što je osobito aktualno u vrijeme donošenja novog zakona o muzejima.

U planu su i programi kojima će se pokušati izravnije povezati kreativne industrije i muzeje te programi razvoja publike. (Hina)