Preskočite na glavni sadržaj

Nagrade 'Milovan Gavazzi' Hrvatskog etnološkog društva

Hrvatsko etnološko društvo (HED) objavilo je dobitnike svojih tradicionalnih nagrada "Milovan Gavazzi" za iznimna ostvarenja u promicanju etnološke struke, koje će im biti uručene u petak u Etnografskom muzeju u Zagrebu. 
vrijeme: 01.12.2017.
mjesto: Zagreb, Etnografski muzej
url: http://www.hrvatskoetnoloskodrustvo.hr/

Nagrade "Milovan Gavazzi" za životno djelo dobile su Dragica Šuvak za iznimna postignuća na području etnološke muzeologije te doprinos ugledu etnološke i kulturnoantropološke struke te Milana Černelić za iznimna postignuća na području znanstvenog i nastavnog rada, te doprinos ugledu etnološke i kulturnoantropološke struke.

Muzejska savjetnica Dragica Šuvak započela je s radom u Narodnom sveučilištu u Slatini kao kustosica bez prikupljene muzejske građe, formiranih zbirki i bez objavljenih stručnih radova o baštini slatinskoga kraja.

Osnovala je Zavičajni muzej 1985. godine, ustrojila stručnu knjižnicu, prikupila oko 10 000 muzejskih predmeta podijeljenih u 12 zbirki od čega je 6 zbirki dobilo status zaštićenoga kulturnog dobra Ministarstva kulture RH.

Vodila je muzejske poslove oko dokumentacije, obrade i prezentacije kao jedina stručna osoba u Muzeju. Autorica je ili suradnica dvjestotinjak izložaba, niza kataloga,velikog broja članaka, urednica niza knjiga i autorica monografija.

Milana Černelić je redovita profesorica na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskoga fakulteta, koja je cijelu svoju znanstvenu karijeru posvetila istraživanjima tradicijske baštine Hrvata u Vojvodini, napose Bunjevaca, kako podunavskih u Bačkoj, tako i drugih grana: primorsko-ličkih, zapadno-hercegovačkih i dalmatinskih Bunjevaca.

Gotovo četrdesetogodišnje znanstveno bavljenje Hrvatima u Vojvodini rezultiralo je brojnim znanstvenim člancima, te autorskim knjigama kojima je jedina u hrvatskoj etnologiji i kulturnoj antropologiji i šire dala zaokruženu sliku poznavanju ishodišta, migracija i tradicijske bunjevačke kulture, te zajedničkim kulturnim pojavama svim bunjevačkim granama.

Na Odsjeku za etnologiju Filozofskoga fakulteta u Zagrebu posebnu pozornost posvetila terenskoj nastavi tijekom koje je sa studentima provela terenska istraživanja Bunjevaca i Šokaca u Podunavlju i Srijemu.

Godišnju nagradu "Milovan Gavazzi" za 2016. godinu dobila je Reana Senjković, znanstvena savjetnica Instituta za etnologiju i folkloristiku, za znanstvenu monografiju Svaki dan pobjeda: kultura omladinskih radnih akcija, Zagreb: Institut za etnologiju i folkloristiku – Srednja Europa, 2016.

To je prva postjugoslavenska kulturnoantropološka studija o fenomenu radnih akcija u Jugoslaviji, koja donosi analizu političkog značaja, socio-ekonomskog ustroja te pedagoških i kulturnih sadržaja koji su oblikovali radne akcije od 1945. do 1989. godine.

Mojca Piškor i Joško Ćaleta dobili su godišnju nagradu za projekt "Harmonija disonance: tragom tradicijskih pjevanja " u kategoriji zaštita kulturne baštine, nastao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Riječ je o eksperimentalnim radionicama na kojima se propituje interes studenata za izvedbeni aspekt tradicijske glazbe.

Godišnja nagrada "Milovan Gavazzi" u kategoriji studentski rad u 2016. godini dodijeljena je Tomislavu Augustinčiću, Marinu Mihalju, Gorani Ražnatović i Nikolini Vuković za terenska istraživanja Šokaca u Bačkoj.

Rezultate su predstavili na znanstvenom kolokviju u Vajskoj (Tomislav Augustinčić i Gorana Ražnatović) i u Bačkom Monoštoru (Marino Mihalj i Nikolina Vuković), te oblikovane rezultate objavili u Godišnjaku Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata u Subotici za 2016. godinu.

Posebno priznanje Hrvatskog etnološkog društva dobit će Marijana Belaj, izvanredna profesorica Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu za rad i angažman u provedbi projekta Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju u okviru projekta Filozofskoga fakulteta pod nazivom "Usklađivanje studijskih programa u području društvenih i humanističkih znanosti s potrebama tržišta rada", te postignute rezultate značajne za struku i obrazovanje u području etnologije i kulturne antropologije.

Hrvatsko etnološko društvo od 2003. godine dodjeljuje Godišnju nagradu i Nagradu za životno djelo "Milovan Gavazzi", koja nosi ime po hrvatskom etnologu svjetskoga ugleda Milovanu Gavazziju (Gospić, 1985.-Zagreb, 1992.). (Hina)