Preskočite na glavni sadržaj

Početkom prosinca dvije premijere u varaždinskom HNK

'Palikuće' Maxa Frischa u režiji Ivice Kunčevića i 'Vilenjakov prvi Božić' Mirne Rustemović i Sare Stanić, koja je i redateljica, nove su premijere varaždinskog Hrvatskog narodnog kazališta zakazane za početak prosinca, najavljeno je u petak na konferenciji za novinare.
vrijeme: 01.12.2017.
mjesto: Varaždin; HNK, Augusta Cesarca
url: http://www.hnkvz.hr/

Djelo švicarskog književnika Maxa Frischa u Varaždinu će premijerno biti izvedeno 1. prosinca, a kako kaže redatelj Ivica Kunčević, riječ je o komadu našeg trenutka.
 
"Živimo u svijetu u kojem je duboka moralna, društvena, pa i sigurnosna kriza, a o tome priča komad. O nekoj situaciji u nekom gradu kada su okolo učestali požari i zgarišta, ali uredni građanin neće to prihvatiti kao realnost. Stalno se nada da će izgorjeti susjedova kuća, a ne njegova. Naravno, da na kraju i ta kuća izgori“, rekao je Kunčević o humornoj, zabavnoj i inteligentnoj drami koja je metafora našeg današnjeg trenutka.
 
Gospodina Jozefa Horvata, hrvatsku inačicu Biedermanna iz originalnog teksta, glumi Pero Juričić koji ponavlja suradnju s varaždinskim kazališnim ansamblom.
 
"I ovo je priča o ljudima, o ljudskoj gluposti, naivnosti, o tome kako čovjek misli da se loše stvari događaju drugome. I na kraju kad mu se dogodi to što je loše, on i dalje ne vjeruje da mu se to dogodilo", opisao je "Palikuće" glavni glumac uz kojeg će na pozornici biti Ljiljana Bogojević kao njegova žena gospođa Berta, Hana Hegedušić kao služavka Ana, Stojan Matavulj kao Šmic, Marinko Prga kao Vili, Sunčana Zelenika Konjević kao dr. Kopp, Beti Lučić kao policajka, Marija Krpan kao dužnosnik, Karlo Mrkša kao korovođa te Darko Plovanić, Filip i Nikša Eldan te Vid Novak Kralj kao kor vatrogasaca.
 
"Vilenjakov prvi Božić" nova je predstava za djecu varaždinskoga HNK, a bit će praizvedena 3. prosinca. Predstava u kojoj ulogu Djeda Mraza tumači Zdenko Brlek, Bake Mraz Gordana Slivka, a vilenjaka Zvonko Zečević, Pavle Vrkljan, Karlo Mrkša, Filip i Nikša Eldan, redateljski je debi Sare Stanić.
 
Priča je to o Djedu Mrazu koji u vrijeme kad mora raspakiravati pisma i pakirati poklone, shvati da nije dobio niti jedno. Istovremeno je zaposlio novog vilenjaka kojem nitko ne da doći do riječi jer je novi.
 
"I dok oni raspliću kako će transformirati svoju radionicu, a da nitko ne dobije otkaz, prolaze kroz različita zanimanja i na kraju imamo moderni happy end. Htjeli smo ostaviti dijelove predstave koji su za odrasle, koje roditelji, bake i djedovi mogu pratiti, da je i njima duhovito, uz dio koji je komičan za djecu“, ispričala je Stanić o predstavi koju je radila mlada ekipa varaždinskog kazališta.
 
A kako nastaju predstave vodstvo varaždinskog Hrvatskog narodnog kazališta želi pokazati u Noći kazališta koja će se održati u subotu. Intendantica Jasna Jakovljević najavila je "otvorena vrata kazališta" pa će publika moći pogledati tehničku i rasvjetnu probu "Palikuća" uz razgovor s redateljem i tehničkom ekipom, sudjelovati u lutkarskoj radionici za djecu, odslušati dva koncerta, pogledati izložbu plakata "Boris Bućan za HNK u Varaždinu", uz vođenje zaviriti iza kulisa te pogledati tri predstave. Jednu od njih, "Singericu" Jagode Kralj Novak, gledat će i bivše radnice Kamenskog. (Hina)