Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Mercedes Bratoš u Galeriji ZILIK

U četvrtak, 30. studenog 2017. u 19 sati, u Galeriji ZILIK u Karlovcu otvara se samostalna izložba akademske umjetnice Mercedes Bratoš pod nazivom "Ne tražim svoj odraz". 
vrijeme: 30.11.2017.
mjesto: Karlovac, Galerija ZILIK, Radićeva 13
Riječ je o predzadnjoj izložbi ove godine u sklopu izložbi vezanih uz 44. ZILIK-a kojima predstavljamo umjetnike koji su sudjelovali na Malom ZILIK-u i održali radionice za djecu. Mercedes Bratoš je otvorila ovogodišnji 44. ZILIK radionicom pod nazivom "Stablo želja" na kojoj su djeca u tehnici kolaža oblikovala stabla u čije su krošnje smjestila svoje želje.

Posjetitelji će na izložbi "Ne tražim svoj odraz" u Galeriji ZILIK moći razgledati ukupno 13 slika dubrovačke umjetnice Mercedes Bratoš. Riječ je o recentnim djelima koja tematski zalaze u područje simboličnih motiva putem kojih umjetnica problematizira univerzalne teme rođenja, smrti, ljubavi i međuljudskih odnosa. Spajanjem različitih materijala Mercedes Bratoš stvara vizualne enigme koje simbolično ističu kompleksnost i slojevitost ljudskog života. Svako djelo odraz je emotivnog stanja umjetnice sazdanog od spleta vanjskih utjecaja, proživljenih situacija i unutarnjih previranja. Sam stvaralački proces karakterizira intuitivno i spontano oblikovanje koje započinje malim kolažnim skicama. Sadržajne kompozicije nastale nizanjem karakternih fragmenata sačinjenih od papira, novinskih isječaka, fotografija i drugih inspirativnih materijala temelj su svake nove slike. Rukovodeći se podsvjesnim Mercedes Bratoš oblikuje kolaže skladnih boja i kompozicija koje potom prenosi na platno.

O autorici:

Mercedes Bratoš rođena je 1979. godine u Dubrovniku, gdje je završila osnovnu i srednju umjetničku školu Luka Sorkočević. Diplomirala je na Accademi di Belle Arti u Firenci u klasi profesora Umberta Borella. Imala je više samostalnih i skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Članica je HDLU-a i HULUK-a. Voditeljica i asistentica kreativnih radionica u Udruzi Svitanje (udruga za zaštitu i promicanje mentalnog zdravlja). Živi i radi u Zagrebu.