Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje grafičke mape Maria Čaušića - 'Ruševine'

Predstavljanje grafičke mape Maria Čaušića Ruševine (Edicija Argola) održat će se u ponedjeljak, 27. studenog 2017. u 13 sati, u Kabinetu grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu.
 
vrijeme: 27.11.2017.
mjesto: Zagreb, Kabinet grafike - HAZU, Strossmayerov trg 12
Na predstavljanju će govoriti: upraviteljica Kabineta grafike mr. sc. Slavica Marković; Vesna Kedmenec Križić, viša kustosica Kabineta grafike; i umjetnik Mario Čaušić, izv. prof. art.

U okviru izdavačkoga projekta edicije «Argola» Kabineta grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, predstavit će se 12. grafička mapu pod nazivom «Ruševine» autora Maria Čaušića, istaknutog suvremenog umjetnika i izvanrednog profesora na Umjetničkoj akademiji u Osijeku.



Serija radova «Ruševine» kvintet je materičnih kompozicija na granici stvarne i umjetničke perspektive. Ta znalačka ostvarenja u mediju dubokog tiska, prožeta literarnim nadahnućem, osobnim promišljanjima te tehnološkim eksperimentima razotkrivaju se promatraču u punini slojevitih oblika od figuralne do fine apstraktne razradbe. Motiviran kompleksnim pitanjem percepcije prostora kojem se u svojim radovima uvijek iznova vraća, umjetnik promišlja grad kroz uobičajeni i svakodnevni urbani pejzaž kojim smo okruženi, a čijih dijelova u propadanju možda nismo ni svjesni. Iz urbane svakodnevice odabire i izdvaja detalje pojedinih građevina koji uvećanjem i različitim osvjetljenjem dobivaju sasvim novu dimenziju i karakter. Zapušteni i zanemareni zidovi građevina tako postaju isječci vremena i svjedoci prolaznosti, ali istodobno i raskošne, žive likovne kreacije koje razotkrivaju unutarnju apstraktnu ljepotu oblika.

Mario Čaušić, istaknuti osječki grafičar, prisutan je već niz godina na suvremenoj umjetničkoj sceni. Samostalno izlaže od 2000. godine te je do danas održao deset samostalnih izložbi te sudjelovao na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Njegovo stvaralaštvo kao smionog eksperimentatora u širem smislu umjetničkog djelovanja obuhvaća i multimedijske radove s kojima nastupa na nacionalnim i međunarodnim izložbama videa i videofestivalima. Za svoje dosadašnje umjetničko djelovanje dobio je više nagrada, među kojima se ističu: Rektorova nagrada Sveučilišta u Zagrebu (2000.), druga nagrada na IV. studentskom internacionalnom bijenalu u Skoplju (2000.), nagrade na 19. (2004.) i 21. slavonskom biennalu (2008.) te nagrada Hrvatskog društva likovnih umjetnosti na 5. hrvatskom trijenalu grafike (2009.). (Vesna Kedmenec Križić)