Preskočite na glavni sadržaj

Animacija - središnja tema novog broja Hrvatskog filmskog ljetopisa

U najopsežnijem izdanju u proteklih dvadeset godina izlaženja - na 332 stranice, novi dvobroj Hrvatskog filmskog ljetopisa, ljetno-jesensko izdanje (90-91) donosi temat 'Animacija'.
vrijeme: 23.11.2017.
url: http://www.hfs.hr

Središnja tema obrađena je temeljito, od klasične do suvremene animacije - Hrvoje Turković donosi kronologiju hrvatskog animiranog filma od 1922. do 2015. godine, Midhat Ajanović i Miroslav Cmuk bave se stvaralaštvom Dušana Vukotića, Mihaela Majcen Marinić piše o dječjoj animaciji i novom grafičkom romanu Simona Bogojevića Naratha, a Diana Robaš predstavlja ovogodišnje izdanje Animafesta, uz koji su objavljeni i sažetci znanstvenog skupa Animafest Scanner IIII.
 
Hrvatski filmski ljetopis donosi i tekstove o španjolskom filmu i televiziji, videoigrama, fašizaciji društva i holokaustu na filmu, stvaralaštvu Dušana Vukotića i Tomislava Radića te s ekskluzivnim esejima Zrinka Ogreste i Hrvoja Hribara, najavio je izdavač časopisa, Hrvatski filmski savez.
 
U rubrici "Hrvatski film" Marijan Krivak raspravlja o fašizaciji hrvatskog društva uz oslonac na film i roman "Metastaze", a Janko Heidl objavljuje sjećanja pokojnog Tomislava Radića na nastanak filma "Timon".
 
Saša Markuš i Manel Jiménez Morales predstavljaju studiju o statusu nacionalne povijesti u španjolskom filmu i televiziji, dok Dragan Jurak u svom eseju od Lanzmannova klasika "Shoah" koji govori o holokaustu, polazi u panoramu filmske i književne fenomenologije holokausta.
 
Zrinko Ogresta je napisao esej o genezi svoga filma "S one strane", a Hrvoje Hribar polemički prikaz nove knjige Tomislava Šakića.
 
Darko Masnec donosi studiju o estetskoj ulozi videoigara i njihove interaktivnosti, a Ante Jerić o Bellerovu "Kinematičkom načinu proizvodnje".
 
Časopis obuhvaća i detaljne preglede odabranih filmskih festivala i manifestacija, 26. dana hrvatskog filma, 64. pulskog filmskog festivala, 20. Motovun Film Festivala, 7. Fantastic Zagreb Film Festivala, 13. filmskog festivala Kino Otok – Isola Cinema i Diagonala – festival austrijskog filma.
 
Hrvatski filmski ljetopis je najprije bio zajednički pothvat Hrvatske kinoteke pri Hrvatskom državnom arhivu, Hrvatskog društva filmskih kritičara i Filmoteke 16 iz Zagreba, a danas je izdanje Hrvatskog filmskog saveza.
 
Uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Ureda za kulturu grada Zagreba, časopis je počeo izlaziti 1995. godine kao tromjesečnik.
 
Časopis je evidentiran u FIAF International Index to Film Periodicals, u Arts and Humanities Citation Index, u SCOPUS-u te u najprestižnijoj međunarodnoj bazi radova Web of Science (WoS). (Hina)