Preskočite na glavni sadržaj

Siniša Labrović: Sretna stara godina / Happy old year

U subotu 25. studenoga u koprivničkoj AK galeriji gostuje umjetnik Siniša Labrović. Za ovu izložbu nastali su autorovi novi radovi objedinjeni pod nazivom „Sretna stara godina“ koji se sastoje od prostornih instalacija, videa i performansa. Program počinje u 20 sati.
vrijeme: 25.11.2017.
mjesto: Koprivnica, Kampus, AK galerija

To je prvo gostovanje Siniše Labrovića u Koprivnici nakon 2009. godine kada je izveo performans „Glorija“ u organizaciji jedne privatne galerije.

„Služenje vojnog roka u JNA jedno je od onih općih mjesta o kojima slušamo priče i anegdote, bez obzira koliko vremena je od tada prošlo. Od priča o šišanju na nulu, glancanju cipela, bježanju u grad, studioznom namještanju kreveta i provjeri napetosti plahte s kovanicama do priča o strogim oficirima, smrzavanju na jutarnjim postrojavanjima, odbrojavanju preostalih dana i beskrajnim ponavljanjima besmislenih radnji. Nekih od tih momenata i nimalo suptilnih pokušaja unifikacije i nametanja discipline prisjeća se Siniša Labrović kroz radove nastale upravo za ovu izložbu i ovaj prostor.

Radovi Siniše Labrovića uvijek su negdje na rubu politike i umjetnosti, pozivaju na komentar i sudjelovanje, a ovdje su i vrsta reakcije na povijest izlagačkog mjesta, galerije koja se nalazi u prostoru spavaonice bivše JNA kasarne. Tu je činjenicu bilo nemoguće zaobići u procesu dogovaranja izložbe, a kod autora je spominjanje konteksta automatski proizvelo niz slika i prizora iz vremena služenja vojnog roka. Radove stvara in situ, vođen zadatostima i rasporedom prostora, atmosferom i intimističkim reagiranjem na detalje. Kroz intervencije u prostoru, instalacije, video radove i performans, Labrović preispituje apsurd jedne institucije, varljivost prolaznosti vremena i vlastito sjećanje na proživljeno.

(…) Radovi nastali reagiranjem na specifičan prostor galerije ukazuju na mogućnosti iskaza sjećanja i osobnog iskustva, ali propituju i samu suštinu umjetničkog rada: proizvode li se značenja ovisno o mjestu i načinu prikaza, naznačuju li se potencijali samog prostora umjetničkim intervencijama i strategijama te redefinira li umjetnički rad, ili nadopunjuje, neke od bitnih pojmova i momenata koji su u relaciji sa specifičnim društvenim, kulturnim, povijesnim i geografskim kontekstom i koji su upisani u kolektivnu memoriju. Ovaj puta svjedoci smo nježne, suptilne, ali i duboko ironične intervencije u društvenu stvarnost.“ (iz teksta kataloga: Tanja Špoljar)

https://www.facebook.com/events/1980180102200656/