Preskočite na glavni sadržaj

Postavljanje spomen-biste Rajmunda Kuparea u Santiagu

23. studenoga 2017. na Institutu za estetiku Čileanskog papinskog katoličkog sveučilištu u Santiagu, bit će upriličeno postavljanje i svečano otkrivanje spomen-biste Rajmunda Kuparea, hrvatskog dominikanca, književnika i estetičara.  
vrijeme: 23.11.2017.
mjesto: Santiago, Čile

Dominikanac, pjesnik i estetičar, Rajmund Kupareo (Vrboska na otoku Hvaru, 1914. – Zagreb, 1996.) zaredio se 1937. godine u Dubrovniku, nastavio je studij u Zagrebu i Češkoj, a doktorirao je na Čileanskom papinskom katoličkom sveučilištu u Santiagu 1951. Upravo na tom uglednom Sveučilištu postigao je zavidnu karijeru kao sveučilišni profesor te utemeljitelj Instituta za estetiku. Kupareo se 1971. godine vratio u Zagreb, gdje je i umro 1996. godine. Zbog njegovih zasluga u rodnoj Vrboskoj postavljena je 2014. godine Kupareova brončana bista koju je suptilno i vjerodostojno izradio najcjenjeniji suvremeni hrvatski kipar Kuzma Kovačić (Hvar, 1952.) Sretna je okolnost da će se u drugom originalnom odljevu isti portret svečano otkriti upravo na Čileanskom papinskom katoličkom sveučilištu u Santiagu, na mjestu gdje je Kupareo bio cijenjeni profesor. O značenju svečanosti govori podatak da će, u nazočnosti hrvatske veleposlanice Nives Malenice, bistu otkriti rektor sveučilišta, prof. dr. Ignacio Sánchez.

Treba naglasiti da je kipar Kuzma Kovačić darovao svoja autorska prava, dok je Sveučilište financiralo lijevanje. Cijeli je projekt ostvaren nesebičnim zalaganjem magistre španjolskog jezika Marte Tomić, kipara Kuzme Kovačića, akademika Radoslava Tomića i direktora Instituta za estetiku prof. dr. Gabriela Castilla Fadića.

Postavljanjem spomenika Rajmunda Kuparea na najljepši se način odaje počast ne samo tom uglednom svećeniku i profesoru, nego i cjelokupnoj brojnoj i utjecajnoj zajednici hrvatskih iseljenika u Čileu, koja je ostvarila bitan doprinos društvenom, kulturnom i intelektualnom razvoju Čilea i Južne Amerike.
 
Koordinatorica projekta je Marta Tomić; medijski pokrovitelj svečanosti Slobodna Dalmacija koja je tiskala prigodnu programsku knjižicu na hrvatskom i španjolskom jeziku, dok je pokrovitelj Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti. Suorganizatori su Sveučilište u Splitu te Hrvatsko katoličko sveučilište.

Opširnije