Preskočite na glavni sadržaj

Otvorenje ciklusa Lisinski Gaudeamus

U srijedu, 22. studenoga, u Dvorani Lisinski počinje ciklus Gaudeamus, posvećen mladim glazbenicima, pobjednicima prestižnih međunarodnih glazbenih natjecanja. Na prvome koncertu uz Simfonijski orkestar HRT-a nastupit će Luka Ljubas i Seong-Jin Cho.
 
vrijeme: 22.11.2017.
mjesto: Zagreb, KD Vatroslava Lisinskog
Na prvom koncertu iz ciklusa, 22. studenoga 2017., zagrebačkoj će se publici prvi put predstaviti pijanist Seong-Jin Cho. Taj iznimno talentirani mladi Korejac izvest će Chopinov Drugi koncert za glasovir i orkestar u f-molu, prizivajući u sjećanje izvedbu koja ga je vinula u sam vrh pijanističkog svijeta i osigurala mu pobjedu na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Frédéric Chopin u Varšavi 2015. godine.

Iste večeri zazvučat će i Koncert za violinu i orkestar u D-duru P. I. Čajkovskog u izvedbi sjajnog mladog hrvatskog virtuoza Luke Ljubasa. Njegova pobjeda na Međunarodnom violinističkom natjecanju Vaclav Huml, u veljači 2017., privukla je pozornost domaće i inozemne kulturne javnosti te otvorila vrata brojnim glazbenim suradnjama i gostovanjima.

U sljedećoj, 2018. godini, ciklus Lisinski Gaudeamus, Mladi i Lisinski od domaćih će umjetnika ugostiti vrhunske glazbenice: violončelisticu Laticu Anić te violinisticu Saru Domjanić, dok iz Poljske stiže mlada zvijezda, saksofonist Łukasz Dyczko, a iz Rumunjske Andrei Ionuţ Ioniţã, „jedan od najzanimljivijih čelista u posljednjem desetljeću“, prema pisanju dnevnog lista The Times.

Opširnije na: hrt.hr i lisinski.hr.