Preskočite na glavni sadržaj

Znanstveni skup posvećen književnome djelu Tina Ujevića

Znanstveni skup posvećen književnome djelu Augustina Tina Ujevića, stotinu godina otkako su objavljeni njegovi prvi važniji tekstovi, među kojima i 'Svakidašnja jadikovka', održat će se na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 16. i 17. studenoga u organizaciji Odsjeka za kroatistiku toga fakulteta i Instituta za književnost i umetnost u Beogradu, priopćeno je. 
vrijeme: 16.11.2017.
mjesto: Zagreb, Filozofski fakultet

Cilj je znanstvenog skupa "Ja kao svoja slika - diskurzivnost i koncepti autorstva Tina Ujevića" motivirati kritički diskurs o Ujevićevu djelu i nasljeđu i revidirati dosadašnje stavove o piščevoj pjesničkoj poetici, ističu organizatori u najavi skupa.

Tin Ujević (1891.-1955.) pjesnik je visoke samosvijesti, inovativnog jezičnog izraza i raznovrsnog formalnog repertoara, u neprestanom dijalogu s pjesničkim nasljeđem i s vlastitim vremenom, napominju organizatori.

Jedan od ciljeva skupa je i interpretacija književnopovijesnih procesa koji su stvorili ikonu pisca-boema, "egoističnog pjesnika", izgnanika i "donkihota naše kulture" te razumjeti iz kojih je društvenih, kulturnih i književnih potreba taj postupak "proizvodnje autorstva" potekao, koje je konvencije i procese podupirao i kakvu mu alternativu iz današnjeg vremena možemo ponuditi, ističe se u priopćenju organizatora.

Na skupu će sudjelovati 27 znanstvenika iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Italije i Poljske, a izlaganja su raspoređena u pet tematskih blokova: Izvedbe autorstva; Interpretacije Kolajne; Ujević: tradicija i invencija; Ujevićeva (auto)biografija i (auto)poetika; te Žanr, poetika, tekst.

Budući da su Zagreb, Beograd i Sarajevo bile važne koordinate Ujevićeva literarnog, intelektualnog i političkog života, te budući da je Ujević svojim djelovanjem zadužio, između ostalog, i hrvatsku i srpsku kulturu, organizacija skupa nastala je međudržavnom suradnjom dviju institucija.

Usto, u svibnju 2018. održat će se drugi skup u Beogradu, za koji su predložene sljedeće teme: Boema, angažman i revolucija u Ujevićevu opusu: (anti)socijalna i poetička komponenta; Avangardni aktivizam: Ujević u kontekstu europske i srpske avangarde; Stari Ujević iz perspektive mladog Ujevića (i obrnuto): auto/poetski i idejno-ideološki pogled(i); te Autor i dinamika kulturnog polja: politika i poetika Ujevićevih povrataka/odlazaka (Beograd, Zagreb, Sarajevo). Rezultati znanstvenih skupova bit će objavljeni u zasebnim zbornicima, ističe se.

Time se nastojalo književno djelo Tina Ujevića interpretirati iz perspektive bliskih, ali opet različitih filoloških tradicija te ga kulturno i društveno-historijski kontekstualizirati na prostoru na kojem je nastalo i na kojem traje, ističu organizatori.

Organizatori najavljuju i održavanje glazbeno-scenskog recitala na temelju eseja Tina Ujevića "Štednja očiju i moje naočari" koji će izvesti studenti kroatistike 16. studenog u 18.00 sati u predvorju knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu, dodaje se u priopćenju. (Hina)