Preskočite na glavni sadržaj

Mlada ruska pijanistička zvijezda Miroslav Kultišev nastupa u Muzeju Mimara

Višestruko nagrađivani mladi ruski pijanist Miroslav Kultišev održat će u srijedu solo koncert u zagrebačkom Muzeju Mimara na kojemu će izvesti preludije Sergeja Rahmanjinova.   
vrijeme: 15.11.2017.
mjesto: Zagreb, Muzej Mimara

Kultišev, rođen 1985. u Sankt Peterburgu, već je s deset godina nastupio s Peterburškom filharmonijom (pod ravnanjem Jurija Temirkanova), izvodeći Mozartov Koncert za glasovir i orkestar u d-molu.

Klavir je najprije učio na Posebnoj školi za nadarenu djecu u sklopu peterburškog Konzervatorija (kod poznate pedagoginje Zore Cuker), a na tom Konzervatoriju je diplomirao i stažirao (klasa poštovanog umjetnika Rusije, profesora Aleksandra Sandlera).

Kultišev je pobjednik brojnih natjecanja u Rusiji i širom svijeta, a među njima je vrijedno spomenuti prvo mjesto na 13. međunarodnom natjecanju P. I. Čajkovskog (Moskva, 2007) kao i na Međunarodnom pijanističkom natjecanju u Monte Carlu 2012.

Nastupa u najboljim dvoranama Sankt Peterburga i Moskve, kao i u poznatim dvoranama kao što su Musikverein u Beču, Salzburg Mozarteum, "Avery Fisher Hall" Lincoln Center (New York). Trenutno je na turneji po mnogim zemljama širom svijeta tijekom koje dolazi u Zagreb.

Koncert u Zagrebu održava se u sklopu projekta "Veleposlanstvo glazbenog majstorstva" - jedinstvenog projekta Doma glazbe u Sankt Peterburgu i Rossotrudničestva koji se održava od 2012. godine, a uključuje nastupe mladih solista u inozemstvu.

Rossotrudničestvo je savezna agencije Ruske Federacije u čijem su djelokrugu rada razna pitanja u okviru Zajednice nezavisnih država (ZND), položaj sunarodnjaka u inozemstvu, međunarodna humanitarna suradnja...

Dom glazbe u Sankt Peterburgu u osnovalo je ministarstvo kulture Ruske Federacije. Glavni cilj ove ustanove je razvoj klasične glazbe, očuvanje izvedbenih tradicija i priprema mladih ruskih glazbenika za međunarodna natjecanja i festivale. Čelist i dirigent, Narodni umjetnik Rusije, profesor Sergej Roldugin, koji je nekad bio na čelu Državnog konzervatorija u Sankt Peterburgu nazvanom po N. A. Rimski-Korsakovu, postao je inicijator osnivanja te ustanove i njezin umjetnički ravnatelj.

Od 2012. godine, u okviru projekta "Veleposlanstvo glazbenog majstorstva", održano je više od 200 koncerata u 43 zemlje svijeta: u Europi i Aziji, Sjevernoj i Južnoj Americi. U prvoj polovici 2017. godine održano je 49 koncerata u 25 zemalja. (Hina)

Opširnije