Preskočite na glavni sadržaj

Interdisciplinarni znanstveno-stručni skup „Međukulturalni i međureligijski dijalog: pozitivno iskustvo Hrvatske u europskom kontekstu"

vrijeme: 21.11.2017.
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO u suorganizaciji Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti priređuju interdisciplinarni znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem „Međukulturalni i međureligijski dijalog: pozitivno iskustvo Hrvatske u europskom kontekstu", pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske. Skup će se održati u utorak 21. studenoga u 9 sati u Muzeju Mimara, Rooseveltov trg 5, u Zagrebu.
Skup je podijeljen u tri tematske sesije. Prva sesija, naslovljena „Važnost međukulturalnog i međureligijskog dijaloga u globaliziranom svijetu", počinje u 9.30 sati, sa sljedećim izlaganjima: doc. dr. Tomislav Kovač: „Susret kultura, religija i civilizacija – nezaobilazan izazov 21. stoljeća", akademik Ivan Supičić: „ Religije i kultura – uzajamnost i nadilaženja", prof. dr. Željko Tanjić: „Religija – kultura – identitet", Igor Kitaev: „Uloga UNESCO-a u jačanju međukulturalnog dijaloga na primjeru Bosne i Hercegovine".
Druga sesija, „Sociološki i pravni izazovi multikulturalnosti", počinje u 11.30 sati, s izlaganjima: doc. dr. Roger Koussetogue Koudé: „Les impératifs de la diversité culturelle dans la mise en œuvre du droit international (Imperativi kulturalne raznolikosti u primjeni međunarodnog prava)", prof. dr. Gordan Črpić: „Religijska i nacionalna slika Hrvatske kao izazov za hrvatsko društvo", izv. prof. dr. Vedran Đulabić i dr. Tijana Vukojičić Tomić, „Pravni položaj vjerskih i nacionalnih manjina u multikulturalnom društvu: primjer Hrvatske".
Treća sesija, „Suživot, dijalog i suradnja u hrvatskom društvu", počinje u 14.15 sati, više je praktične naravi i imat će sljedeća izlaganja: Veljko Kajtazi: „Položaj nacionalnih manjina, osobito romske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj", Dan Đaković: „Nacionalne i vjerske zajednice u Gradu Zagrebu, Šime Jerčić: „Djelovanje Ureda komisije za odnose s vjerskim zajednicama Vlade Republike Hrvatske", Željko Mraz: „Poštivanje vjerskih sloboda u Republici Hrvatskoj", mr. Jasminka Domaš: „Doprinos židovske zajednice hrvatskoj kulturi i društvu", muftija dr. Aziz Hasanović: „Integracija i zajednički život muslimana u Hrvatskoj – poželjan primjer europskoj zbilji", Daniela Draštata: „Zastupljenost nacionalnih i vjerskih manjina na Hrvatskoj radioteleviziji", Dalibor Matić: „Doprinos Hrvatske u međunarodnoj razvojnoj i humanitarnoj politici", mr. Tvrtko Barun: „Pravni status i integracija izbjeglica u Republici Hrvatskoj".
Poslije svake tematske sesije bit će upriličeno vrijeme za raspravu. Završetak Skupa predviđeno je oko 17.20 sati, nakon plenarne rasprave i donošenja zaključaka. (IKA)