Preskočite na glavni sadržaj

'Brdo' Ivice Prtenjače u utrci za International Dublin Literary Award 2018.

Roman "Brdo" književnika Ivice Prtenjače uvršten je u širi izbor za književnu nagradu International Dublin Literary Award 2018., najizdašniju svjetsku književnu nagradu za književno djelo objavljeno na engleskom jeziku, uključivo prijevode. 
vrijeme: 08.11.2017.

Za 100 tisuća eura vrijednu nagradu ukupno je nominirano 150 naslova iz čitavog svijeta, među kojima je i 48 naslova prevedenih na engleski autora iz 40 zemalja, od Afrike, preko Europe i Azije, Sjeverne Amerike, Kanade, te Južne Amerike, do Australije i Novog Zelanda.

Nagradu dodjeljuju Knjižnice Grada Dublina a romane nominiraju nacionalne knjižnice. "Brdo" je nominirala Gradska knjižnica Rijeka.

Naslovi u prijevodu izvorno su napisani na 17 različitih jezika, a uz Prtenjaču među nominiranima našli su se češki, danski, nizozemski, finski, francuski, njemački, korejski, hebrejski, islandski, norveški, portugalski, srpski, slovenski, španjolski i švedski autori.

Među dosadašnjih 22 dobitnika te financijski najvrjednije nagrade u svijetu čak je devet prevedenih autora. Nagrađeni naslov dobiva 100 tisuća eura, koji se u slučaju da je riječ o prijevodu, dijele tako da 75 tisuća eura dobije autor, a 25 tisuća eura prevoditelj.

Roman "Brdo" je na engleskome objavljen u VBZ-ovoj biblioteci "Best of Croatian Literature" u prijevodu Tomislava Kuzmanovića.

Na tragu nominacije bit će dostupan u fondu svih knjižnica grada Dublina, dok će svečano proglašenje dobitnika biti upriličeno u svibnju 2018..

Komentirajući nominaciju Prtenjača je kazao kako je riječ o vrlo važnoj i uglednoj nagradi, a posebno ga veseli što će knjiga biti dostupna u dublinskim knjižnicama.

"Jasno da sam počašćen tim odabirom. Mislim da smo i ja i prevoditelj Tomislav Kuzmanović podjednako za to zaslužni", rekao je Prtenjača Hini.

"'Brdo' je priča o slobodi, o odluci da se bude slobodan, u tom smislu se nadam da će ta knjiga biti bliska mnogim ljudima, sloboda je kako znamo nepotrošiva i velika tema, a nekakav je i globalni osjećaj da se njezin prostor svakodnevno smanjuje. Veselim se novim čitateljima u toj meni jako dragoj zemlji", dodao je pisac. (Hina)

www.dublinliteraryaward.ie/