Preskočite na glavni sadržaj

Dodjelom nagrada u Lisinskom završeno Natjecanje pjevačkih zborova i vokalnih sastava

Svečanom dodjelom nagrada u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog završeno je Natjecanje pjevačkih zborova i vokalnih sastava, u sklopu Festivala glazbe Zagreb 2017., a na dva natjecateljska koncerta nastupilo je više od 500 izvođača – 21 zbor i vokalni sastav iz Hrvatske i inozemstva, dok su nagrade podijeljene u pet kategorija, izvijestili su u nedjelju organizatori. 
vrijeme: 05.11.2017.

Zborovi su se na koncertima održanim u subotu, natjecali u pet kategorija – klasični zborovi, vokalni sastavi, folklorni zborovi, dječji zborovi i slobodno vokalno višeglasje, a njihove izvedbe pratilo je stručno povjerenstvo u sastavu: Josip Jerković, Zdravko Šljivac i Luka Vukšić, naveli su organizatori iz Centra za kulturu i informacije Maksimir.

Zlatnu diplomu u kategoriji dječjih zborova osvojio je Dječji operni zbor iz Zagreba (pobjednik kateforije) i Dječji zbor Zagrebački anđeli dok je pobjednik P-kategorije – slobodno zborsko višeglasje, vokalni ansambl Vatroslav Lisinski – Gospodnetić singers.

U kategoriji folklor zlatna diploma pripala je mješovitoj vokalnoj skupini Nešpula iz Pule.

U kategoriji vokalnih sastava najuspješniji je bio vokalni ansambl Sakcinski iz Ivanca (srebrna diploma).

U kategoriji klasičnih zborova najviše bodova i srebrnu diplomu, osvojio je Akademski muški zbor FER-a, a odlukom stručnog povjerenstva istom zboru pripala je i posebna nagrada za najbolji plasman u kategoriji klasični zborovi.

Dodijeljene su još dvije posebne nagrade – za poseban pristup literaturi nagrađen je Mješoviti zbor sv. Barbare 'Panis Angelicus' iz Zagreba, dok je nagrada za najveći   broj bodova osvojenih na Natjecanju pripala Dječjem opernom zboru.

U nastavku Festivala glazbe Zagreb 2017., koji i ove godine organiziraju Centar za kulturu i informacije Maksimir i Centar za glazbu Zagreb održat će se i nekoliko koncertnih večeri, Susret školskih zborova te edukacijske radionice.

Na ovogodišnjem Festivalu koji traje do 16. prosinca nastupit će više od 1.000 izvođača na ukupno sedam koncerata. Ulaz ne sve koncerte je slobodan, a više informacije može se naći na internetskim stranicama www.festivalglazbezagreb.org. (Hina)