Preskočite na glavni sadržaj

125 godina Fotokluba Zagreb - izložba u Muzeju grada Zagreba

U Muzeju grada Zagreba, 8. studenoga u 19 sati otvara se izložba 125 godina Fotokluba Zagreb. Izložba će biti otvorena do 22. studenoga 2017.
vrijeme: 08.11.2017.
mjesto: Muzej grada Zagreba
Fotoklub Zagreb osnovan je davne 1892. godine i ove godine slavi 125 godina svojeg postojanja. S obzirom na tako dugu tradiciju, Fotoklub Zagreb ovaj veliki jubilej obilježava na najbolji mogući način - organiziranjem niza izložbi u Hrvatskoj i u inozemstvu. 

Tijekom sto dvadeset pet godina postojanja, Fotoklub Zagreb izvršio je velik utjecaj na razvoj umjetničke fotografije na ovim prostorima. Od najranijih dana do danas kroz Klub je prošla većina eminentnih hrvatskih fotografa i upravo su se ovdje profilirali kao fotografi-umjetnici (od generacije legendarnog Toše Dabca na dalje).

Fotoklub Zagreb organizira klupske i međunarodne izložbe fotografija u vlastitoj galeriji, predstavlja se izložbama svojih članova u zemlji i inozemstvu, organizira tečajeve i radionice fotografije, te razna stručna predavanja. Posebno mjesto u djelovanju Kluba zauzima organizacija bijenalne međunarodne izložbe fotografija pod nazivom Zagreb salon, koja se kontinuirano održava od 1910. godine do danas, kao jedina izložba takve vrste u ovom dijelu Europe. Zagreb salon uvijek je popraćen reprezentativnim katalogom, po kojem je ova izložba prepoznatljiva i u svjetskim razmjerima.

Tijekom ove jubilarne godine, Fotoklub Zagreb u Hrvatskoj je organizirao devet izložaba u galerijama diljem Hrvatske - u Pazinu, Rijeci, Buzetu, Labinu, Umagu, Zadru, Vinkovcima, Rovinju, a posljednja u tom nizu je izložba 80 fotografija, 40 autora 20. stoljeća i isto toliko iz 21. stoljeća u Muzeju grada Zagreba.

Iz bogate zbirke fotografija Fotokluba Zagreb za spomenute je izložbe odabrano sto dvadeset pet fotografija od isto toliko autora, od čega je sedamdeset fotografija iz prošlog, a pedeset pet s početka ovog stoljeća. U svakom od spomenutih gradova izložen je drugi izbor fotografija.

Kako Fotoklub Zagreb ima razvijenu međunarodnu suradnju, ove je godine organizirao i niz izložaba u inozemstvu. To su već održane izložbe u Grazu, Eisenstadtu, Trstu, Firenzi, Celju, te još uvijek aktualne u Australiji i Novom Zelandu.

U Australiji i Novom Zelandu priređena je kružna izložba fotografija koja Fotoklub Zagreb predstavlja u Sydneyju, Melbourneu, Perthu, Canberri i Aucklandu. U sklopu tih izložaba organiziran je i foto-festival s nizom prezentacija i predavanja o dugoj klupskoj povijesti, sadašnjim aktivnostima i budućim planovima Kluba.

www.mgz.hr