Preskočite na glavni sadržaj

'Sjeverojug', izložba Ivana Listeša

Otvorenje samostalne izložbe akademskog umjetnika Ivana Listeša pod nazivom 'Sjeverojug' održat će se u ponedjeljak, 30. listopada 2017. u 19 sati, u Galeriji PIKTO u Zagrebu. Izložba ostaje otvorena do 12. studenog 2017.
vrijeme: 30.10.2017.
mjesto: Zagreb, Galerija Pikto, Ul. kneza Branimira 29 (Branimir centar)
U novom ciklusu slika umjetnik interpretira probleme današnjice kroz tradicionalne dalmatinske motive.

"U posljednjih nekoliko godina ispreplitanje sna i jave, realnosti i fikcije, konkretnog i apstraktnog, svjesnog i nesvjesnog, mogućeg i željenog glavno je obilježje slikarstva Ivana Listeša. No, u novom ciklusu snažne komplementarne kontraste zamjenjuje blaži, smireniji tonski kolorit, dok vreva zbivanja s mnoštvom likova ustupa prostor tek ponekom arhetipskom liku ili autohtonoj dalmatinskoj životinji. Površina slike više nije toliko zgusnuta i materična, detalji se gube, a u fokus je stavljena kompozicija, prostor slike i oblikovanje dominantne praznine. Prijelaz sa simboličkog tumačenja aktualnog stanja na metafizičko odvija se paralelno sa sve većom degradacijom društva i kvalitete života pojedinca u našoj zemlji. Nazivi radova ažurno prate ovu sadržajnu promjenu i bivaju sve općenitiji i kontemplativniji poput naziva Između, Izgubljen, Nastanak, U prolazu…

…Mnoštvo događanja u posljednjih godinu dana poput požara, otuđenosti, izoliranosti, izumiranja tradicije i moralnih vrijednosti, te valova iseljavanja stanovništva iz Hrvatske direktno su se odrazili na likovni izričaj umjetnika. Listešov svijet postaje sve napušteniji i osamljeniji…

Praznina, prostor i vrijeme postaju fokus najnovijeg ciklusa radova Ivana Listeša, te upućuju promatrača na naizgled sporadične trenutke u životu pojedinca koji zapravo postaju ključni i ponekad presudni trenuci u našim životima što potvrđuje i Hipokratova konstatacija kako u vremenu nailazimo na prilike, dok u prilikama ne nailazimo na vrijeme." (Iz predgovora izložbe Sonje Švec Španjol)



O autoru:

Ivan Listeš rođen je 18. 08. 1985 godine u Splitu. Završio je slikarski odjel Škole likovnih umjetnosti u Splitu 2001. godine. Diplomirao je slikarstvo 2008. godine na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Član je Hrvatske udruge likovnih umjetnika u Splitu. Izlagao je na 14 samostalnih izložbi i brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Sudjelovao je na više umjetničkih radionica i projekata. Živi u Kaštel Sućurcu.