Preskočite na glavni sadržaj

Vrtni đir u Puli: Raphaël Perrenoud i Lučka Koščak - Zemlja

U petak, 27. listopada, s početkom u 19 sati, u Gradskoj radionici u Puli, na završetku ovogodišnje sezone 'Vrtnog đira' predstavlja se hibridna scensko djelo 'Zemlja' nastalo u suradnji švicarskog cirkuskog akrobata i plesača Raphaëla Perrenouda te slovenske kiparice Lučke Koščak.
vrijeme: 27.10.2017. 19 h
mjesto: Pula

Projekt "Zemlja" predstavlja kratki performans u kome se cirkuske i plesne vještine susreću s umjetničkim izričajem skulpture pri čemu se uprizoruju fundamentalne suprotnosti: kretanje i nepokretnost, trenutak i vječnost, a kratkotrajne akrobacije suočavaju se s dugotrajnom kontemplacijom postavljenih skulptura. Upravo koliko se akrobacija fokusira na korištenje i prisvajanje prostora, skulpture još i više  postavljaju pitanje temporalnosti. Od drevnih rituala pa do budućnosti u kojoj sve strukture nestaju, "Zemlja" opisuje usamljeno putovanje kroz život, smrt i onkraj. Na koncu, kad sve iluzije nestanu, samo će krv i stijena ostati. Prva verzija "Zemlje" razvijena je u kazalištu, s velikom ulogom rasvjete. Kroz rezidenciju u Puli, priprema se izvedba na otvorenom i na taj način prilagođava specifičnom prostoru i otvaranju novih mogućnosti i usmjerenja.

Raphaël Perrenoud se školovao u ženevskoj cirkuskoj školi "Théâtre-Cirqule" i francuskoj nacionalnoj cirkuskoj školi u Rosny-sous-Bois gdje je specijalizirao parternu akrobaciju, trampolin i jednostruki obruč. Nakon diplome 2008. upustio se  nomadski život, proputovao šezdesetak zemalja i sudjelovao u izvedbama 19 različitih cirkuskih grupa. 2016. osniva vlastitu grupu "l'Étranger", a projekt "Zemlja" u suradnji s Lučkom Koščak prvo je djelo nastalo u samostalnoj produkciji. Raphaël je također podučavao akrobatski pokret na radionicama u Ženevi, Pragu, Seattlu, Meksiku, Kambođi i Nepalu. Tijekom godina razvio je osobni stil aktrobatskog jezika, na razmeđi cirkuskih vještina, gimnastike, capoiere i Flying Low tehnike. Njegov način kretanja govori za sebe i radije postavlja suptilna pitanja nego što ilustrira jednostavna značenja.

Lucka Koščak studirala je na Sveučilištu u Ljubljani te ESAV u Ženevi. Njezine skulpture nalaze se u različitim okruženjima poput crkve u Zvewegemu (Belgija), kapelice u Zalni (Slovenija), javnim parkovima (Grosuplje, Maribor, Izola), sjedištima međunarodnih organizacija (ITU i UNHC u Ženevi) te privatnim kolekcijama i galerijama. Predstavljala je Sloveniju na EXPO 2000 u Hannoveru te Masterclass u St.Petersburgu. Njezino stvaralaštvo nije vezano samo uz likovnu umjetnost već se proteže i na druga područja poput kazališta, fotografije, filma i plesa, a dio njenog rada čini i art terapija. Kao autorica više javnih skulptura u Sloveniji, pokrenula je ideju Grosuplje - Grad skulptura kada je 2004. odabrana za izvedbu velikih skulptura u gradskom javnom prostoru. Redovno izlaže svoja djela na izložbama u europskom prostoru, a nedavno je odabrana da izlaže na 14. Međunarodnom Bijenalu Cerveira u Portugalu. Majka je dvoje djece i aktivno angažirana u socijalnim, humanitarnim i aktivnostima solidarnosti.
 
Linkovi:
http://rising.tf/Rising/LEtranger.html
https://vimeo.com/107535796
https://www.luckakoscak.net/
 
Fotografije: Tone Stojko
 
Ulaz na sve programe i aktivnosti Gradske radionice je besplatan!