Preskočite na glavni sadržaj

'Istarske freske – jedno vrijeme za sva vremena'

U srijedu 25. listopada u Episkopiju, u kompleksu Eufrazijane u Poreču, s početkom u 11 sati bit će predstavljen dokumentarni film Hrvatske radiotelevizije Istarske freske – jedno vrijeme za sva vremena scenaristice i urednice Vesne Jurić-Rukavine te redatelja Ivice Dleska.  
vrijeme: 25.10.2017.
mjesto: Poreč, Episkopij u kompleksu Eufrazijane

Uz pomoć i potporu Porečke i pulske biskupije taj se film od 52 minute snimao u više od dvadeset crkava te pruža pogled u prošlost jednoga prostora na mnogobrojnim mjestima. Na predstavljanju će biti porečki i pulski biskup monsinjor Dražen Kutleša, predstavnici Hrvatske radiotelevizije, autori, svećenici s istarskoga područja te predstavnici javnoga i kulturnoga života.


Foto. HRT

Dokumentarni film prikazuje poseban hrvatski dragulj jednoga vremena i stvaralaštva, koji je mnogo više od samoga oslikavanja prostora namijenjena prenošenju kršćanske vjere i poruka iz Staroga zavjeta i Novoga zavjeta, a cilj je autora bio prikazati današnji pogled u prošlost te puninu života na jednome prostoru na brojnim mjestima. Prizori iz dokumentarnoga filma snimali su se u više od dvadeset crkava u Balama, Božjemu polju, Vižinadi, Bermu, Batvačima, Dvigradu, Kanfanaru, Lovranu, Humu, Roču, Draguću, Oprtlju, Lindaru, Vodnjanu, Poreču, Puli, Sv. Lovreču, Svetvinčentu, Kloštru iznad Lima, Žminju i Peroju. 

„Gledateljima se znanstveno-popularnim pristupom želi pokazati čovjek jednoga vremena u vrlo složenim okolnostima srednjega vijeka i njegov odraz u današnjici. U Bibliji Pauperum, odnosno Bibliji siromaha, otkrivamo ne samo religioznost, nego i poruke za život u svakidašnjici i to zahvaljujući freskama, grafitima i glagoljaškim napisima. Srednji vijek tako poprima novu dimenziju, ne samo mraka, tame, siromaštva, bolesti i ratova, nego svjetlosti i nade. Majstori fresaka ostavili su neizbrisiv trag u bogatstvu istarskoga pejzaža. Šarene niti fresaka i duhovnost podarile su mu dimenziju svevremenosti. Hrvatska radiotelevizija snimila je i novija otkrića u freskoslikarstvu te prvi put konzervirane freske prikazuje široj javnosti. Film potiče na očuvanje osebujne hrvatske baštine”, ističe scenaristica i urednica Vesna Jurić-Rukavina.

Kazivači u filmu su arheolog i povjesničar umjetnosti Marino Baldini, konzervator i povjesničar umjetnosti Željko Bistrović, teolog i liturgičar Milan Dančuo, arheologinja i muzeologinja Kristina Džin, teolog monsinjor Marijan Jelinić, arheolog Darko Komšo, povjesničarka umjetnosti Sunčica Mustać te licencirani turistički vodič za freske Nikola Špehar.

Redatelj je Ivica Dlesk, snimatelj i direktor fotografije Damir Bednjanac, skladatelj Vjeran Šalamon. Izvršna je producentica Sunčana Hrvatin Kunić, scenaristica i urednica Vesna Jurić-Rukavina. Rukovoditelj Produkcijskoga odjela za dokumentarni program Hrvatske radiotelevizije je Vladimir Brnardić. (HRT)