Preskočite na glavni sadržaj

'Pussy', 'Ručak' i 'Valentina' najbolji su filmovi 4. STIFF-a

Nakon četiri dana ispunjena sjajnim studentskim filmovima iz cijeloga svijeta, u nedjelju, 22. listopada, proglašeni su pobjednici 4. Međunarodnog studentskog filmskog festivala STIFF-a.
vrijeme: 22.10.2017.
mjesto: Rijeka
url: http://www.stiff.uniri.hr/

Žiri koji je odlučivao o najboljem animiranom filmu, Petra Zlonoga, Anna Ottlik i Katarina Zrinka Šarić, tu je nagradu dodijelio filmu 'Pussy' poljske redateljice Renate Gasiorowske 'koji progovara o delikatnoj temi na izrazito jasan način koristeći zaigrani humor i jednostavan ali vrlo upečatljiv vizual'. Posebnim priznanjem za animirani film nagrađen je Mi smo imigranti američke redateljice Cataline Matamoros, 'vrlo dobro animiran i režiran film u kojem osobna priča jedne obitelji približava izazove i opasnosti s kojima se susreću brojni imigranti'.
 
Žiri za igrani film, Asja Krsmanović, Nikola Zdravković i Filip Kušter, nagradio je film 'Ručak' iranskog redatelja Alireze Ghasemija jer 'problematizira degradaciju žena koja dovodi do potpune dehumanizacije subjekta. Poremećenost društvenih odnosa rezultira i raspadom obitelji koja je primorana na krajnje nemoralne poteze kako bi preživjela', stoji u obrazloženju žirija. Posebno priznanje ovaj je žiri dodijelio filmu Varljivo belgijske redateljice Ely Chevillot jer ga 'odlikuje precizan i minuciozan rad redateljice s glumcima i zadivljujuća posvećenost detalju. Redateljica nas uvodi u svijet porodice u kojoj jedan naoko bezazlen događaj otkriva svu slojevitost odnosa između majke i sina. Ona nas svojim redateljskim postupcima svo vrijeme podsjeća da je sve varljivo'.
 
Hrvoje Krstičević, Huda Takriti i Marta Ban, žiri za dokumentarni film, najboljim su proglasili film 'Valentina' njemačkog redatelja Maximiliana Feldmanna koji je, njihovim riječima, 'topla priča o uobičajenoj temi o kojoj rijetko mislimo. Daje drugačiji i humaniji pogled na Rome koje u ovom kontekstu razumijemo - s njima suosjećamo bez sažalijevanja. Odličan rad kamerom stavlja naglasak na detalje i oblikuje cjelovitu priču u kojoj glavna junakinja jest karizmatična djevojčica Valentina, no jednaka je pažnja posvećena ostalim članovima njene obitelji te njihovim odnosima', kazali su iz žirija. Posebno priznanje dodijelili su filmu Svijet u kojem živimo njemačkih redateljica Hanne Fischer, Sofiie Melnyk i Nine Prange.
 
I publika je birala najbolji film a ishod će biti poznat u ponedjeljak.
 
Četvrti Međunarodni studentski filmski festival STIFF organizirali su Filmaktiv i Studentski kulturni centar (SKC) Sveučilišta u Rijeci, uz suorganizaciju Art-kina i veliku pomoć tridesetak studenata Sveučilišta u Rijeci. Festival su poduprli Sveučilište u Rijeci, Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Primorsko-goranska županija i Zaklada Kultura nova.
 
Izvor: HAVC