Preskočite na glavni sadržaj

Anabel Zanze: 'Pogled iznutra (Čitati s razumijevanjem)'

Predstavljanje knjige Anabel Zanze: 'Pogled iznutra (Čitati s razumijevanjem) / View from Inside (Close Reading)' održat će se 26. listopada 2017. u 19 sati u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Knjigu će predstaviti: Snježana Pintarić, Tonko Maroević i Sandra Križić Roban.
 
vrijeme: 26.10.2017.
mjesto: Zagreb, MSU, Avenija Dubrovnik 17
url: http://www.msu.hr
Anabel Zanze je tijekom više od dva desetljeća djelovanja na likovnoj sceni stekla prepoznatljivost i naklonost domaće i međunarodne publike. Uvijek samosvojna i samozatajna neprestano iznova istražuje mogućnosti slike, tehnike, formata, kombinacija, ritma. Karakteristika je njezina slikarskog rukopisa da u slike upisuje i tekst – svoj ili tuđi. Stoga je logično da je naposljetku došlo do realizacije upravo takve knjige u kojoj su tekst i slika integrirani, kako i sama kaže u prvom zapisu: "Moje se likovno djelovanje zasniva na kombiniranju slike i teksta, zadiranju leksičkog u vizualno, igri s leksičkim kao likovnim elementom. Takvim načinom rada dolazi do 'prelijevanja žanrova': tekst, koji primarno pripada knjizi, časopisu ili novinama, na slikarskome platnu poprima drukčiju funkciju od one na koju smo navikli. Postaje glavnim sadržajem slike, odnosno: njezinim lajtmotivom. Nastojim potaknuti zainteresirana promatrača na višeznačna putovanja po mojim labirintima slova, riječi i rečenica, na otkrivanje različitih konotacija koje će odgonetnuti u većoj ili manjoj mjeri, ovisno o znanju, snalažljivosti, intuiciji, pa i koncentraciji."

U recenziji knjige, Nada Beroš tvrdi: "Odlučivši predstaviti svoj rad na nestandardan način u nas, svoju probranu i upućenu publiku, suočit će s još jednim iskorakom u svojoj karijeri. U proteklih dva desetljeća, u razdoblju u kojem je Zanze kontinuirano prisutna na suvremenoj hrvatskoj vizualnoj sceni, njezin je pomnjivo osmišljen i krajnje discipliniran rad često rezultirao neočekivanim zaokretima i dosezima. Takav novi iskorak predstavlja i ova knjiga koja nosi sve značajke onoga što se u teoriji vizualnih umjetnosti od sedamdesetih godina prošlog stoljeća naziva 'knjiga kao djelo umjetnika' (tvorac te sintagme talijanski je kritičar Germano Celant), ili jednostavnije 'knjiga umjetnika' (artist book). Umjesto da pusti druge (stručnjake) da govore o njoj, Anabel Zanze izrasta u umjetnicu koja pregnantno i intrigantno govori sama o sebi. Posluživši se vlastitim zapisom, crtežom i slikom, stvorila je jedinstvenu knjigu od tridesetak kraćih tekstova, koji su nastajali od 1998. do danas, sučelivši ih s najvažnijim 'međašima', crtežima i slikama što ih je naslikala od početka 2000-ih do danas."

Knjiga je dvojezična: hrvatski/engleski, opsega 9 araka/144 stranice, a Anabel Zanze sama je oslikala korice knjige. Izdavač je Art Studio Azinović.

Anabel Zanze (1971) slikarica-grafičarka, podrijetlom iz Dubrovnika, završila je zagrebačku ALU 1996. i neko se vrijeme (1998-2004) bavila pedagoškim radom u dubrovačkoj osnovnoj školi. Od 2004. živi u Zagrebu. Članica je HDLU-a i HZSU-a. U posljednjih dvadesetak godina priredila je brojne samostalne i skupne izložbe od kojih neke i u najuglednijim hrvatskim muzejima i galerijama (MSU, Zagreb; UGD, Dubrovnik; MLU, Osijek; MG, Zagreb – Studio Josip Račić...) izazivajući pozornost istaknutih hrvatskih kritičara. Slikarstvo Anabel Zanze u svoju je knjigu Hrvatsko slikarstvo od 1945. do danas (2013) uvrstila Sandra Križić Roban, a zastupljena je i u Likovnom leksikonu Leksikografskog zavoda "Miroslav Krleža" (2014).