Preskočite na glavni sadržaj

Djela Nives Kavurić-Kurtović izložena u bečkoj galeriji Bildraum 07

Izložba umjetničkih djela Nives Kavurić-Kurtović iz zbirke Ars Croatiae austrijskoga kolekcionara, financijskog stručnjaka i promicatelja hrvatske umjetnosti Alfreda Brogyanyia postavljena je u bečkoj galeriji Bildraum 07. 
vrijeme: 19.10.2017.
mjesto: Beč, Austrija

Izložba, koja se može razgledati od 19. listopada do 2. studenoga, "iznimna je prezentacija umjetničkih radova jedne od najpoznatijih hrvatskih slikarica Nives Kavurić-Kurtović", ističe voditelj galerije Bildraum Guenter Schoenberger naglašavajući da "djela te izuzetne umjetnice odišu nadrealističkom poetikom".

Smjelo i buntovničko umjetničko djelo Nives Kavurić-Kurtović odmah me privuklo svojom umjetničkom snagom, rekao je u srijedu u povodu otvorenja izložbe kolekcionar i kustos izložbe Alfred Brogyanyi. Napomenuo je da je umjetnicu upoznao preko Zlatka Kesera 2001. te da su izložena djela iz njezina kasnog stvaralačkog opusa, a deset od njih iz ciklusa "Uređena tjeskoba, čak bijes s daškom histerije".

Izloženo je četrnaest slikaričinih djela: ulja na platnu, ulja na dasci, gvaševa na papiru koje je umjetnica napravila od  1970. do 2006.  Uz ostalo, izložena su djela Nabujale gomoljine, Pozdravi (2000.), Uzdah u kimonu i Haljina za uvijek ponovnu izvjesnost neizvjesnosti (2001.), Poster za jednog prometnika (2002.), Kraul na suhom (2005.), Začarana ili počarana (2006.).

Nives Kavurić-Kurtović (1938.-2016.) poslije završene Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu bila je na Majstorskoj radionici Krste Hegedušića, bila je i aktivna članica Galerije Forum i profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti. Redovita članica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti postala je 1997. godine. (Hina)
 
http://www.bildrecht.at/