Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Vatroslava Kuliša u Zaboku

Slikar Vatroslav Kuliš predstavit će se u Velikoj galeriji Grada Zaboka 23. listopada, u sklopu manifestacije Dani Gjalskog. Otvorenje je u 18 sati, a izložba će se moći pogledati do 24. studenoga 2017. 
vrijeme: 23.10.2017.
mjesto: Zabok, Velika galerija grada Zaboka, Zivtov trg 10

Umjetnik za izložbu priprema nove radove velikog formata iz 2016., iz ciklusa „Centrpetalne fuge“, koje još nije izlagao u Hrvatskoj pa će izložba u Zaboku biti prva galerijska prezentacija novog ciklusa. Radovi u tehnici akrila i kolaža na papiru, žestokih gesti i kolorita, ukazuju u kontinuitetu na traganje za 'prostorom osobne slobode', kako je primijetio likovni kritičar Edward Lucie Smith.

Naime, Kuliš je unutar korpusa recentnog hrvatskog slikarstva jedan od glavnih protagonista apstraktnog i postapstraktnog ekspresionizma, s posebnim senzibilitetom prema motivima iz prirode, poput vode, mora i mediteranskog pejzaža. Međutim, u novim radovima mogu se dešifrirati tri polazišna motiva: sunce, cvijet i vrtlog, koje slikar koristi kao inspiraciju za složene kompozicijske sustave longitudinalnog formata. Edward Lucie Smith je Kuliševo slikarstvo doveo čak i u politički kontekst istočnih zemalja poslijeratne Europe, gdje je „slobodno slikana apstraktna umjetnost nosila odjeke stava po kojemu je apstraktni ekspresionizam apsolutna paradigma slobode i protuteža anti-individualističkoj, autoritarnoj soc-realističkoj doktrini“, ali jednako tako iščitava Kuliševe slike kao „radosno slavljenje prirode i postojanja“, upravo na tragu kontinuiteta velike tradicije suvremenog hrvatskog pejzaža Juga i mediteranskog prostora.

Tonko Maroević istaknuo je kako Vatroslav Kuliš spada među umjetnike koji nisu izgubili vjeru u potencijale slikarstva „pa tu vjeru potvrđuje primjerenom afirmacijom snažne kolorističke izražajnosti, kroz strastven i razveden osobni rukopis, poput protuotrova svakoj ravnodušnosti i apatiji“. Miroslav Gašparović naglasio je kako novi ciklus „Centripetalne fuge“ ukazuje na radove koji su novi segment Kuliševa stvaralaštva i koji „integriraju njegovo umjetničko iskustvo proteklih godina, otvarajući nove prostore na kojima će se njegovo slikarstvo ubuduće temeljiti“. Svi su se spomenuti likovni kritičari složili kako je ovaj umjetnikov ciklus jedan od prijelomnih trenutaka u njegovom radu posljednjih godina, pun dinamike i nove kolorističke palete, gdje kroz istraživanje formalnih, tehničkih ili idejnih postavki slikarstva Kuliš bez straha eksperimentira s kreativnim dilemama i novim motivima.

Kustosica izložbe: Iva Körbler