Preskočite na glavni sadržaj

Uspješan listopad za hrvatske filmove na inozemnim festivalima

Film 'Ministarstvo ljubavi' Pave Marinkovića osvojio je Grand Prix za najbolji film Filmskog festivala mediteranskih zemalja u Aleksandriji, 'Ustav Republike Hrvatske' Rajka Grlića nagradu publike na WAMA Film Festivalu u poljskom Olsztynu, dok je animirani film 'Ježeva kuća' Eve Cvijanović proglašen najboljim filmom u kategoriji filmova za djecu na Festivalu novog filma u Montrealu.
vrijeme: 17.10.2017.
url: http://www.havc.hr

Marinkovićev film nagrađen je na 33. izdanju festivala u Aleksandriji, koji se održao od 7. do 12. listopada, a nagradu je preuzeo producent filma Stanko Babić, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.
 
Riječ je o socijalnoj komediji o ratnim udovicama koje žive u divljim brakovima kako ne bi izgubile pravo na obiteljsku mirovinu, snimljenoj u hrvatsko-češko-slovenskoj koprodukciji.
 
Glume Stjepan Perić, Dražen Kühn, Ecija Ojdanić, Olga Pakalović, Ksenija Marinković, Milan Štrljič, Alma Prica te Bojan i Goran Navojec.
 
"Ustav Republike Hrvatske" se s festivala u Poljskoj (održanog od 10. do 14. listopada) vratio se sa svojom 28. po redu nagradom, koju je osvojio u glavnoj kategoriji – međunarodnih filmskih koprodukcija.
 
Glavne likove te 'ljubavne priče o mržnji', za koju scenarij potpisuju Ante Tomić i Rajko Grlić, tumače Nebojša Glogovac, Ksenija Marinković, Dejan Aćimović i Božidar Smiljanić.
 
Kanadsko-hrvatska koprodukcija "Ježeva kuća", koja vjerno prati proslavljeni predložak Branka Ćopića, nagrađena je na 46. izdanju uglednog Festival novog filma u Montrealu, koji seodržao se od 4. do 15. listopada.
 
Poznatu priču film prenosi na tri jezika, narator hrvatske verzije je Rade Šerbedžija, engleske glumac Kenneth Welsh, a francuske glumica France Castel.
 
Glazbu u filmu potpisuje Darko Rundek, animaciju Ivana Bošnjak i Thomas Johnson (Simulacra), a modeliranje lutaka uz njih dvoje i sama redateljica. (Hina)