Preskočite na glavni sadržaj

Veliki 60. glazbeni rođendan Zdenke Kovačiček

Zdenka Kovačiček ove će godine, ‪29. studenog, velikim koncertom u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog obilježiti šezdesetu obljetnicu svog stvaralaštva.  
vrijeme: 29.11.2017.
mjesto: Zagreb, KD Vatroslava Lisinskog
Tim povodom na pozornici pridružit će joj se i razni gosti: Greenhouse Blues Band, Telefon Blues Band, Dementronomes, Nipplepeople, Valerija Nikolovska, Vanda Winter, Tihomir Pop Asanović, Vedran Božić, Branko Bogunović Pif te gost iznenađenja.

Na vrhu hrvatske glazbene scene nalazi se već 60 godina, a ostvaruje i impozantnu međunarodnu karijeru. Jedna je od najboljih hrvatskih jazz-rock pjevačica i izvođačica bluesa, a često ju nazivaju i prvom damom jazza. Poznata je po karizmatičnom i jedinstvenom vokalu te svestranom pristupu glazbi, energičnim nastupima, zanimljivim interpretacijama i moćnim improvizacijama. Vješto prelazi granice žanrova i osvaja podjednako jazz i rock publiku i kritiku. Status glazbenice ispred svog vremena potvrđuje prošlogodišnje reizdanje njezinog prvog albuma iz 1978., nedavan odabir pjesme "Elektra" za Chanelovu parišku reviju, kao i nove obrade pjesama "Mali crni brat" i "Frka" s njezinih ranih izdanja...

Karizmatična i bezvremenska, Zdenka Kovačiček u 60 godina karijere ispričala je brojne glazbene priče, proputovala svijet pjevajući, istražila razne žanrove i izričaje te osvojila pozornice glazbenog teatra, ne mareći pritom za trendove. Uz nezamijenjivi talent i strast za glazbom, Zdenka oduvijek ima i "ono nešto" što se rijetko nađe. Uvijek je vjerna sebi. Istovremeno je glazbeno suptilna i odvažna, stabilna i znatiželjna, sigurna i uzbudljiva. Granice su za nju bile i ostale nepoznanica  – podjednako je svoje mjesto našla u Europi, Rusiji i Americi, kao i u različitim glazbenim žanrovima i umjetničkim formama. Bez obzira na iskustvo i godine iza sebe, ne prestaje se i dalje glazbeno nadograđivati.

Nazivaju ju najboljom jazz-rock vokalisticom, vrhunskom izvođačicom bluesa, kao i prvom damom jazza. Poznata je po specifičnom vokalu i stilskom afinitetu, izraženom smislu za interpretaciju, kao i majstorskim improvizacijama.  Njezine pjesme iz razdoblja 70-ih i 80-ih godina opet bivaju nanovo otkrivene i korištene u novim kontekstima, predstavljajući Zdenkine ranije radove mlađoj, urbanoj publici. Prvi album iz 1978. godine, jednostavno nazvan "Zdenka Kovačiček", prošle godine reizdan je diljem svijeta pod epitetom "rijetke i iznimne ploče", a nedavno je stigao i do svjetskih modnih pista – "Elektru" sa spomenutog albuma Karl Lagerfeld izabrao je kao glazbenu kulisu za Chanelovu reviju u Parizu. Također, pjesmu "Mali crni brat" s istog albuma obradili su  Dementronomesi, a naslovnu pjesmu s albuma "Frka" iz 1981. još jedan popularni domaći sastav – Nipplepeople.

Već 60 godina Zdenka Kovačiček suvereno vlada domaćom glazbenom scenom, ali i ostvaruje zapaženi međunarodni ugled. Njezine prve glazbene korake obilježio je Duo Hani kada je imala samo 13 godina, nakon čega počinje njezino putovanje svjetskom pop scenom i nizanje uspješnih godina u inozemstvu. Bogatu solističku karijeru gradi po povratku u Hrvatsku 70-ih vješto plivajući u rock, blues, soul i jazz vodama, uz povremene susrete s kazalištem, njezinom drugom ljubavi. Najveći uspjeh u tom polju ostvaruje mjuziklima "S ljubavlju, Janis" i "Ella i Marilyn". Za potonji je ujedno bila i nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta.

Od zvijezde BOOM festivala preko uspješne jazz faze s Vanjom Lisakom do suradnje s mladim Markom Tomasevićem i "Žene za sva vremena" Zdenka sa svakim desetljećem još jače utvrđuje svoje mjesto u samom vrhu hrvatske glazbene scene. Tijekom karijere ostvaruje i niz uspješnih i različitih suradnji sa stranim glazbenicima, ali i velikim skladateljima i glazbenim imenima s ovog područja kao što su ‪Miljenko Prohaska, ‬Boško Petrović, Damir Dičić, Vanja Lisak, Igor Savin, Goran Bregović, Kornelije Kovač, Dalibor Paulik i Tihomir Pop Asanović te domaćim sastavima i izvođačima: Nirvana, Time, Telephone Blues Band, Greenhouse Blues Band, Branko Bogunović Pif i Big Band HRT-a. Nastupa po svjetskim jazz klubovima, u Rusiju se vraća čak 25 puta, a u Americi  predstavlja jedan od svojih najdražih albuma, onaj na engleskom jeziku, "Love Is A Game". Do sada izdaje 14 albuma i nebrojeno kompilacija.‬‬‬‬‬‬‬