Preskočite na glavni sadržaj

Zagrebački HNK dio europskog projekta OperaVision

HNK u Zagrebu jedan je od partnera europskog projekta OperaVision te se našao u društvu trideset europskih opernih kuća koje će svoje operne izvedbe snimati, razmjenjivati i prikazivati svojoj publici putem live streaminga.  
vrijeme: 12.10.2017.
url: http://www.OperaVision.eu

Tako će gledatelji iz Pariza, Londona, Helsinkija, Berlina i drugih europskih gradova moći gledati predstave zagrebačke Opere, a zagrebačka će publika uživati u najnovijim produkcijama europskih kazališta. Projekt OperaVison pokrenula je organizacija Opera Europa, europsko udruženje opernih kuća i festivala.

Od 12. listopada, ljubitelji opere i oni koji će to postati, imaju priliku posjetiti novu web stranicu www.OperaVision.eu –  online destinaciju za opernu umjetnost. Osim snimki predstava, OperaVision  donosi ljubiteljima opere zbirke raznih video materijala, priča i dokumentaraca povezanih s operom, kao i mogućnost otkrivanja bogatog repertoara umjetnosti glazbe i riječi starog četiri stoljeća.  Dio stranice pod nazivom Opera Academy omogućit će pristup raznim izvorima informacija koje uključuju kratke filmove o procesima pokusa kao i intervjue s poznatim opernim umjetnicima. Posebna pažnja posvećena je edukaciji mlađe publike, njihovim roditeljima i učiteljima sa željom da što bolje upoznaju prekrasan svijet opere.

Prva opera koja će biti dostupna na navedenoj stranici bit će Debussyjeva Pelléas i Melisande, u izravnom prijenosu iz berlinske Komische Oper u nedjelju, 15. listopada.

OperaVision također se uključio u obilježavanje Europske godine kulturnog nasljeđa 2018. kojim će dočarati i pokazati svu raznolikost današnje operne europske umjetnosti. Detaljan popis aktivnosti bit će objavljen krajem ove kalendarske godine.

Projekt OperaVision je temeljen na uspjehu projekta Operna platforma koja je dosada privukla više od 3 milijuna gledatelja svih uzrasta. Oba projekta su sufinancirana sredstvima iz EU fondova Kreativna Europa koji osigurava rad Opere Vision do prosinca 2020. godine.
 
Program Opera Viva