Preskočite na glavni sadržaj

Treći Rendez-vous au cinéma: pet francuskih filmova u 24 kina diljem Hrvatske

I ove će godine, treći put za redom, tijekom listopada i studenog u suradnji s Francuskim institutom u nezavisnim kinima Kino mreže igrati francuski filmovi u programu nazvanom Rendez-vous au cinéma. Program u 18 hrvatskih kina 15. listopada otvara drama u režiji Jean-Luc Godarda sa Brigitte Bardot, Prezir, a osim toga do 15. studenog na platnima 24 kina diljem zemlje prikazat će se još četiri sjajna francuska animirana, humoristična i dokumentarna naslova.
vrijeme: 15.10.2017.
url: https://www.facebook.com/kinomreza/

Prezir (Le mépris, 1963.) drama je u režiji Jean-Luc Godarda u kojoj u glavnoj ulozi nastupa neponovljiva Brigitte Bardot. Radnja filma bavi se mladim scenaristom koji radi na ekranizaciji Homerove Odiseje u režiji Fritza Langa; Fritz Lang tumači samog sebe, a Godard njegova asistenta. Paul je oženjen s Camille (Brigitte Bardot), koja mu počne zamjerati što je zanemaruje. Ovom psihološkom dramom režiser Jean-Luc Godard uspio je dočarati svu slojevitost međuljudskih odnosa, neovisno je li riječ o njihovim ljubavnim ili profesionalnim vezama. Projekcija Prezira održat će se u nedjelju 15. listopada istodobno u 18 kina: Kinoteka Zlatna vrata i kino Karaman u Splitu, Kino Gorica - Pučko otvoreno učilište Velika Gorica, Art-kino (Rijeka), MM Centar, Kino Metropolis - MSU, kino Europa i kino Tuškanac u Zagrebu, Kino Moslavina - Pučko otvoreno učilište Kutina, Kino Valli (Pula), Kino Urania (Osijek), Kino Ivanec, Kino Zelina, Kino 30. svibnja - Pučko otvoreno učilište Daruvar, Kino Marof (Novi Marof), Kino Gaj (Varaždin), Kino Velebit (Koprivnica) i Kino KPD 'Sloga' (Pakrac).
 
Osim što se zajedničkom projekcijom Godardovog filma otvara 3. Rendez-vous au cinéma, time se ujedno obilježava i još jedan za kina posebno važan datum. Naime, upravo je 15. listopada i dan europskih Art kina koji će zajednički raznim manifestacijama diljem svijeta proslaviti njih više od 400. Na taj se dan slavi raznolikost europske kinematografije i kulture, a sve ostale detalje potražite na ovoj poveznici.
 
Ovu izniminu suradnju s Hrvatskim audiovizualnim centrom i Kino mrežom pozdravlja i Francuski institut u Hrvatskoj: 'Rendez-vous au cinéma nam omogućuje da s velikim brojem ljudi podijelimo jedinstvene osjećaje prema sedmoj umjetnosti i vrijednostima neovisnih kina s ovogodišnjim programom čija je okosnica bogatstvo i kompleksnost ljubavnih osjećaja.', kažu iz instituta.
 
Uz Prezir, na programu 24 nezavisnih kina diljem zemlje, a sve do 15. studenog bit će još četiri sjajna francuska filma. Kralj i ptica (Le Roi et l’Oiseau, 1952.), redatelja Paula Grimaulta, klasični je francuski animirani film nastao prema knjizi Hansa Christiana Andersena 'Pastirica i dimnjačar'. Radi se o jednom od onih umjetničkih djela čija maštovitost podjednako osvaja dječju maštu i fascinira odrasle. Treba istaknuti glazbu Wojciecha Kilara, te pjesme za koje je stihove napisao Jacques Prévert.
 
Nevidljivi (Les invisibles, 2012.) redatelja Sébastiena Lifshitza iz naslova su grupa muškaraca i žena rođenih između dva svjetska rata. Oni nemaju ništa zajedničko osim svoje homoseksualnosti i odluke da otvoreno o tome pričaju u vrijeme kada to nije bilo ni malo prihvatljivo. Riječ je o nagrađivanom dokumentarnom filmu o ljudima koji su usprkos okolnostima dozvoli sebi ljubav i slobodu.
 
Humoristična drama Victoria u režiji Justine Triet prikazana je u sklopu međunarodnog tjedna kritike u Cannesu 2016. godine, a glavna glumica Virginie Efira za ulogu razvedene majke dvoje djece i odvjetnice početkom ove godine nagrađena je Magritte nagradom na filmskom festivalu u Belgiji.
 
Romantičnu dramu Zbogom, prva ljubavi (Un amour de jeunesse, 2011.) potpisuje jedna od trenutačno najistaknutijih francuskih redateljica i scenaristica mlađe generacije Mia Hansen-Løve, a inspirirana je njenim vlastitim ljubavnim brodolomom. Film je 2011. prikazan u glavnoj konkurenciji prestižnog festivala u Locarnu gdje je i nagrađen posebnim priznanjem žirija.
 
'Treću godinu za redom Kino Gorica se uključuje u program Rendez-vous au cinéma – mjesec francuskog filma. U četiri nedjeljna večernja termina, besplatnim projekcijama odabranih klasičnih i suvremenih naslova francuske filmske produkcije pokušavamo filmoljupcima približiti tu veliku europsku kinematografiju jer ona to definitivno zaslužuje. Kao nezavisno kino upravo ovakvim  programima pokušavamo ukazati na vrijednost europskog, nacionalnog, art i nezavisnog filma, a ono što nas raduje je polagan ali stalan rast broja gledatelja i na Rendez-vous au cinéma, ali i drugim sličnim programima. Ovogodišnji izbor filmova na Rendez-vous au cinéma je, po mojoj procjeni, opet pun pogodak. Svi koji prate i vole film ne mogu ostati ravnodušni na mogućnost da na velikim ekranima pogledaju prekrasnu Brigitte Bardot iz njezinih najslavnijih dana u filmu 'Prezir' velikog redatelja Jean – Luc Godarda, kao i pravo malo umjetničko djelo, jedan od najljepših crtanih filmova svih vremena 'Kralj i ptica.', izjavila je Vesna Gjurković, voditeljica kinematografske djelatnosti Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica.
 
S njom se slaže i Ana Šegrt, suradnica za programe riječkog Art-kina te dodaje: 'Francuska je kinematografija zbilja posebna. Kada god je to moguće pratimo suvremenu europsku filmsku produkciju, no frankofon je film oduvijek privlačan riječkoj publici. Posebnost Rendez-vous programa je što zbilja okuplja fantastične, ali ujedno i raznolike filmove koji su u rasponu od adaptacije Andersenove bajke za sve uzraste, preko dokumentarca o zabranjenim ljubavima pa sve do Godardovog klasika. Stavljajući te filmove pod 'Rendez-vous kišobran' donosi veću vidljivost samog programa, ali i pokazuje što sve francuska kinematografija jest. Teško je izdvojiti ovogodišnji favorit, ali ovaj je put to 'Zbogom, prva ljubavi' Mie Hansen-Løve čiji smo film 'Sve što dolazi' prikazivali početkom ove godine i koji je dobio odlične ocjene publike.'.
 
Mjesec francuskih filmova Rendez-vous au cinéma odvijat će se u 24 nezavisna kina Kino mreže: Centar za kulturu Čakovec, Kinoteka, MM Centar, Kino Metropolis - MSU, kino Europa i kino Tuškanac u Zagrebu, Dom kulture Kristalna kocka vedrine (Sisak), Pučko otvoreno učilište Slatina, Kino Zabok - Pučko otvoreno učilište Zabok, Kinoteka Zlatna vrata i kino Karaman u Splitu, Kino Gorica - Pučko otvoreno učilište Velika Gorica, Art-kino (Rijeka), Kino Moslavina - Pučko otvoreno učilište Kutina, Kino Valli (Pula), Kino Urania (Osijek), Kino Ivanec, Kino Zelina, Kino 30. svibnja - Pučko otvoreno učilište Daruvar, Pučko otvoreno učilište Matija Antun Relković (Nova Gradiška), Kino Gaj (Varaždin), Kino Velebit (Koprivnica), Kino KPD 'Sloga' (Pakrac) i Dom kulture Grada Preloga.
 
Više informacija o terminima prikazivanja možete pronaći na Facebook ili službenim stranicama svakog kina, a najave i novosti u vezi programa možete naći i na Facebook događaju.
 
Program Rendez-vous au cinéma nastao je u suradnji HAVC-a, Francuskog instituta u Hrvatskoj i Kino mreže.
 
Izvor: HAVC