Preskočite na glavni sadržaj

Riječko Gradsko kazalište lutaka otvara sezonu praizvedbom predstave 'Divmali grad'

Praizvedbom predstave 'Divmali grad' autorice Olje Lozice 29. rujna, utemeljene na kastavskim i liburnijskim legendama, otvorit će se nove sezona riječkoga Gradskog kazališta lutaka, najavljeno je na konferenciji za novinstvo u utorak.
vrijeme: 29.09.2017.
mjesto: Rijeka; Gradsko kazalište lutaka, Blaža Polića 6
url: http://www.gkl-rijeka.hr/

Predstava je inovativan projekt spajanja nastupa glumaca uživo na sceni, uz korištenje unaprijed snimljenih igrano-animacijskih videosekvenci. Ravnateljica riječkoga Gradskog kazališta lutaka Magdalena Lupi Alvir rekla je da tom predstavom kazalište počinje ciklus predstavljanja neobične baštine. "To se odnosi na predstavljanje relativno nepoznate baštine ovoga kraja, ali i drugih dijelova Europe. Želimo ispitati kako se baština odnosi prema suvremenom trenutku", istaknula je.
 
"Želja nam je pokazati da baština nije nešto dosadno, strano i nezanimljivo, nego da može biti duhovita i zabavna", dodala je.
 
"Vrijednost ove predstave je u spoju priče stare stotinama godina, porijeklom iz kastavskoga i liburnijskoga kulturnog kruga te u korištenju suvremenih digitalnih tehnologija", ocijenila je.
 
"Divmali grad" govori o divovima koji žive u susjedstvu Grada sretnih ljudi, koji bahato požele izgraditi dvorac ne birajući sredstva i zanemarujući dobrosusjedske odnose koje su njegovali sa slabijim i manjim susjedima, no zaboravljaju da u slučaju opasnosti moraju potražiti pomoć od onih koje su zanemarili.
 
Autorica predstave i redateljica Olja Lozica rekla je da su se na tu priču odlučili istražujući legende toga kraja, a temelje priče, dodala je, nadogradili su pomoću etnografske studije "Kastavština" Ede Jardasa. Dramaturg Matko Botić rekao je da izazov bio kako povezati igrano-animacijske sekvence s glumom uživo da se postigne koherentna cjelina.
 
Autor videomaterijala, oblikovatelj projekcije i svjetla je Ivan Lušičić Liik, a Botić je i skladatelj. Scenografkinja i autorica likovnih rješenja je Lara Badurina. Na sceni glume Almira Štifanić, Damir Orlić, Andrea Špindel i Vanja Jovanović, a u snimljenim materijalima, osim njih, sudjeluju gotovo svi članovi ansambla riječkoga Gradskog kazališta lutaka.
 
Predstava je namijenjena djeci u dobi iznad četiri godine, a zanimljiva može biti i starijoj djeci te mladima i odraslima, istaknuto je na konferenciji za novinstvo. (Hina)