Preskočite na glavni sadržaj

Prva premijera ZKM-a 'Zdrav i čisti dom, to je baš po mom' 10. listopada

Prvi premijerni naslov u sezoni 2017./18. Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM) bit će, u utorak 10. listopada, predstava 'Zdrav i čisti dom, to je baš po mom' redatelja i autora teksta Kristijana Ugrine, edukativna predstava za djecu mlađe dobi usmjerena na razvoj ekološke svijesti i higijenskih navika. 
vrijeme: 10.10.2017.
url: http://www.zekaem.hr/

Kako se ističe u najavi, riječ je o prvoj režiji popularnog ZKM-ova glumca Kristijana Ugrine u matičnom kazalištu, nakon niza postavljenih igrokaza za djecu u kojima na njima prihvatljiv način, uporabom lako zapamtljivih songova i duhovitih fabula, pokušava najmlađima približiti važne teme u procesu njihova odgoja, odrastanja, snalaženja u novim situacijama.

"Predstave Kristijana Ugrine interaktivno potiču razumijevanje i prihvaćanje različitosti, odgovorno ponašanje prema drugom čovjeku, prirodi i okolišu, usvajanje higijenskih navika, vrijednost komunikacije, ujedno progovarajući i o suvremenim, tehnološkim načinima komunikacije, postajući svojevrsnim putokazom u svijetu u kojem djeca odrastaju", stoji u najavi.

"U njegovu najnovijem projektu tema je čistoća i zdrave navike kojoj, svojim osebujnim stilom, Ugrina prilazi s mnogo simpatičnih likova koji vrlo brzo osvajaju dječja srca. Konfrontacijom dviju obitelji različitih higijenskih navada i standarda, u poučnom zapletu, djecu dedukcijskim postupkom vodi do zaključka da je obitelj koja uredno čisti svoju kuću daleko zdravija i sretnija nego obitelj koja živi kaotično", dodaje se u najavi.

Osim čišćenja i održavanja kuće, predstava "Zdrav i čisti dom, to je baš po mom" progovara i o zdravim prehrambenim navikama, a na nju su pozvani "svi koji žele pomoći počistiti jedan strašno prljav stan, odijeliti otpatke prema vrsti, ubaciti ih u raspjevane kante i spasiti jednog dječaka".

"Alergični na grinje dobrodošli su!", poručuju iz ZKM-a.

Glume Jasmin Telalović (Gri), Milica Manojlović (Nja), Nataša Dangubić (Mama Čistek), Robert Budak (Tata Čistek), Hrvojka Begović (Mama Smrdić), Zoran Čubrilo (Tata Smrdić), Filip Nola (Doktor), Vedran Živolić (Bolničar), te polaznici ZKM-ova Učilišta – Marijeta Ugrina/Marija Lola Vukušić (Kćer Čistek) i Mislav Mirković/Lukas Ripli (Sin Smrdić).

Predstava je nastala u okviru ZKM-ova projekta Inkubator, a namijenjena je djeci od vrtićke dobi do nižih razreda osnovne škole.

Kao još jednu zanimljivost, iz ZKM-a su najavili da će knjižica predstave zapravo biti slikovnica s tekstom predstave koju su oslikala djeca iz učilišta ZKM-a.

Dramatruginja je Jelena Milošević, scenografkinja i autorica lutaka Ana Sekulić, kostime osmišljava Marta Žegura, glazbu Mario Mirković, a scenski pokret Zrinka Lukčec. Izradu animacija potpisuje Vedran Štefan. (Hina)