Preskočite na glavni sadržaj

Nakladništvo mađarskih Hrvata na 47. VBV

Nakladništvo mađarskih Hrvata s izvrsnim autorskim osobnostima bit će predstavljeno u popratnim programima na 47. Varaždinskim baroknim večerima u Varaždinu dana 27. i 28. rujna 2017.
vrijeme: 27.09.2017.
mjesto: Varaždin

Odabrana nakladnička djelatnost mađarskih Hrvata predstavit će se u okviru popratnih programa Varaždinskih baroknih večeri, kojima je ove godine Mađarska zemlja partner.

Predstavljanje nakladničke djelatnosti Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj iz Pečuha tako će se održati 27.  rujna 2017. s početkom u 12,00 sati  u dvorani Europa Media  Hrvatskog narodnog kazališta u ulici A. Cesarca 1 u Varaždinu (http://vbv.hr/program/popratni/), dok će se promocija jedinstvene historiografske monografije „Hrvatska od stoljeća 7. do danas” aktualnog ravnatelja Mađarskog instituta iz Zagreba dr. sc. Dinka Šokčevića upriličiti 28. rujna u 18 sati u dvorani Hrvatskog keramičarskog udruženja Kerameikon, I. Kukuljevića Sakcinskog 10 u Varaždinu.

Podsjećamo, Znanstveni zavod Hrvata iz Mađarske (ZZHM) utemeljila je Hrvatska državna samouprava kao posebnu instituciju prije 13 godina, točnije 2004. Od osnutka do 1. listopada 2010. ravnatelj je bio znameniti filolog Ernest Barić, dok je aktualni čelni čovjek književnik i sveučilišni profesor kroatistike dr. sc. Stjepan Blažetin iz Pečuha.

Sažeto, među zapaženim rezultatima ZZH-a su radovi i objavljena djela s područja jezikoslovne kroatistike, dodirnog jezikoslovlja, etnologije, povijesti, književnosti, zavičajne leksikologije, djela o prožimanju leksikologije i leksikografije koja su stvorila potrebu za cjelovitom leksikografskom obradom hrvatske manjinske zajednice u Mađarskoj. Očekujemo i najavu budućeg Leksikona Hrvata iz Mađarske, čiji se projekt kreira u Zavodu, a koji će okupit brojne znanstvenike iz raznih struka, a bit će dostupan i u elektroničkom obliku.
U fokusu promotora naći će se, uz viziju razvitka hrvatske akademske zajednice Mađarske, dvadesetak nakladničkih pothvata koji su objavljeni u knjižnim nizovima poput Biblioteke Nova i Posebnih izdanja. Promovirat će se i svesci jedinstvene serijske publikacije na panonskome tlu Međunarodnog kroatističkog znanstvenog skupa, što ga bienalno priređuju kroatisti Sveučilišta iz Pečuha u suradnji s ZZH iz Mađarske. 

Zavod posvećuje pozornost odnosu digitalne tehnologije i kulture što se može pratiti i na internetskom portalu Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj. Promocija će se usredotočiti i na književne dragulje iz „Rasutog biserja“ Blažetinove zapažene Antologije hrvatske poezije u Mađarskoj 1945.-2000., te njegove Antologije hrvatske dječje poezije u Mađarskoj od 1945. do 2010. pod naslovom „Sjajna igra“.
Pečuški znanstveni tim surađuje akademskom zajednicom u matičnoj zemlji, uključujući i suradničke projekte s Hrvatskom maticom iseljenika od svog nastanka osobito u popularizaciji nakladničkih projekata te ostalih aktivnosti iz domene manjinske tematike.

Zavod uspješno surađuje i s Mađarskim institutom u Zagrebu, od njegova utemeljenja 2014., čiji programi uzorno promiču mađarsku kulturu, umjetnost i znanost u Hrvatskoj – doprinoseći toleranciji i interkulturalnom dijalogu koji će, na osobit način, oplemeniti u Varaždinu promocija knjige Dinka Šokčevića 28. rujna u 18 sati, Kerameikon, I. Kukuljevića Sakcinskog 10. Knjiga Dinka Šokčevića „Hrvatska - od stoljeća 7. do danas“, koju su nedavno objavili nakladnička kuća Durieux i Društvo mađarskih znanstvenika i umjetnika u Hrvatskoj, prikazuje povijest Hrvata i Hrvatske od najranijih vremena do suvremenog razdoblja.  Riječ je o fantastičnoj preradi autorova djela izvorno objavljenog kao prva cjelovita sinteza povijesti Hrvata na mađarskome jeziku za potrebe mađarske znanstvene i šire javnosti. Autor knjige Dinko Šokčević Hrvat je iz Mađarske, istaknuti povjesničar i stručnjak za povijest hrvatsko-mađarskih odnosa, koji  od 2014. obnaša dužnost ravnatelja Mađarskoga instituta u Zagrebu, gdje oživotvoruje dobre hrvatsko-mađarske odnose i djeluje poput idealnoga kulturnog diplomata gradeći na nenametljiv način odnose Hrvatske i Mađarske. (Vesna Kukavica)