Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljen program međunarodnoga festivala dizajna Plana D

Program međunarodnog festivala dizajna 'Plan D' predstavljen je na konferenciji za novinare u ponedjeljak u prostoru bivšega diskonta iza Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu. 
vrijeme: 27.09.2017.
mjesto: Zagreb

Predsjednica Hrvatskog dizajnerskog društva Maša Milovac je najavila kako se Festival održava od 27. rujna do 1. listopada u prostoru diskonta iza Tehničkog muzeja.

Tema ovogodišnjega međunarodnog festivala dizajna "Plan D" je Tehnooptimizam - Tehnopesimizam, napomenula je dodavši kako su u programu predviđene domaće i međunarodne izložbe, predavanja, radionica i performansi.

U sklopu otvorenja, kako je istaknula kustosica Karla Paliska,  stručno će vodstvo pratiti glavnu izložbu festivala 'Tehnooptimizam / Tehnopesimizam'.

Napomenula je kako će se nakon toga održati uvodni tematski panel u kojem će kustosi festivala i izabrani autori predstaviti temu. Uvodni panel će uz rasprave i zauzimanja raznih pozicija prema tehnološkom razvoju najaviti bogati program koji će okupljati stručnjake raznih disciplina, poručila je Paliska.

Istaknula je kako ih u okviru teme ne zanima samo način na koji raznolikost stavova prema tehnologiji formira javnu raspravu, već i kako se takvi stavovi reflektiraju u oblikovanju našeg svakodnevnog okruženja.

Upravo je zato dizajn, koji kroz korištenje i oblikovanje tehnologije nastoji odgovoriti na aktualne i buduće društvene potrebe, nezaobilazno mjesto rasprave o efektima tehnoloških rješenja, ustvrdila je, dodavši kako uz bok tehnologiji, koja sve intenzivnije prožima svakodnevni život dizajn poprima nova područja djelovanja.

Po Paliskinim riječima dizajn više nije samo praksa oblikovanja predmeta, usluga i procesa koji zadovoljavaju društvene potrebe, već i mjesto konfrontacije gdje se kroz te iste predmete, usluge i procese propituju i razotkrivaju problemi njihovih pozadinskih ideoloških struktura.

U tom smislu, smatra, uloga dizajnera nije samo promišljanje i projektiranje funkcionalnih, inovativnih i racionalnih aplikacija u svakodnevnom životu, već i njihove primjene. To znači da, osim ekonomskih, socioloških i političkih pitanja, dizajner nerijetko formulira i pitanja etičke naravi, ocijenila je Paliska.

Kustosica Petra Milički najavila je kako će kroz izložbeni, edukativni i diskurzivni program ovogodišnjeg festivala Plan D prezentirati najširi spektar dizajnerskih praksi koje obrađuju različita promišljanja pri oblikovanju i korištenju tehnologije u dizajnu svakodnevnog okruženja.

Riječ je, smatra Milički, o praksi i projektima koji perpetuiraju dominantne tehnološke paradigme, ali i one koje ih propituju i izvrću.

Pritom ćemo se nadovezati na niz drugih disciplina koje tvore nezaobilazan fundus znanja i smjernica s kojima možemo rasvijetiliti isprepletenost svakodnevnog života s tehnologijom, rekla je dodavši, kako će prikazati i sposobnost dizajnerske prakse u artikuliranju novih pristupa u suvremenom diskursu o tehnologiji.

Posjetitelji će, na više od 2000 četvornih metara, imati prigodu razgledati kao što je 'Tehnooptimizam - Tehnopesimizam' koja okuplja 30 radova međunarodnih autora, zatim Međunarodnu izložbu mladih autora, izložbu Eksperimentalno izdavaštvo te gostujuću izložbu 'How To Do Things With Objects - Assignments in Design Education' Nine Paim i Emilie Bergmark koja se bavi rekonceptualizacijom edukacije o dizajnu.

Organizator festivala je Hrvatsko dizajnersko društvo uz partnera Tehnički muzej Nikola Tesla. (Hina)